Første rettssak om tvangsretur til forfølgelse

Støttespillere for afghaneren Farhad Hamizai er spent på utfallet av Oslo tingretts behandling av saken til den tidligere avviste asylsøkeren som kommer opp i dag.

Anti­ra­sis­tisk sen­ter, Norsk Or­ga­ni­sa­sjon for Asyl­sø­ke­re (NOAS) og Støtte­grup­pen for Far­had Hamimzai mener saken er prin­si­pi­elt meget vik­tig.

Af­gha­ne­ren kom som asyl­sø­ker til Norge og ble tvangs­re­tur­nert i 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge en presse­mel­ding fra de tre nevn­te ak­tø­re­ne ble han kid­nap­pet og tor­tu­rert rundt to døgn etter at han var an­kom­met hjem­lan­det, før han etter 22 dager i fan­gen­skap klar­te å unn­slip­pe.

«Etter nes­ten et år på ny flukt for å komme til­ba­ke til Norge, ble han stan­set i Ita­lia, der han fikk inn­vil­get opp­holds­til­la­tel­se i juli 2011,» heter det i presse­mel­din­gen.

Vil for­kla­re seg

Ha­mizais støtte­grup­pe har for­gje­ves for­søkt å få gjen­åp­net asyl­sa­ken hans i Norge. De mener nors­ke myn­dig­he­te­ne må er­kjen­ne at de åpen­bart har gjort en feil og over­fø­re eller ut­vi­de opp­holds­til­la­tel­sen til Norge.

«Etter at ut­len­dings­myn­dig­he­te­ne til og med nek­tet å opp­ret­te noen ny sak, ble enes­te utvei å reise sak for ret­ten, for å få kjent de opp­rin­ne­li­ge av­sla­ge­ne ugyl­di­ge, og kreve er­stat­ning.

Dette er førs­te gang en slik sak kom­mer opp for norsk dom­stol,» heter det i presse­mel­din­gen. Der blir det også opp­lyst at Ha­mizai selv vil for­kla­re seg i ret­ten.

Dagen