IDENTITET: – Å være en kristen er min identitet. jeg mange kristne vil være endige med meg i at man ikke kan sette troen på andre, tredje, eller fjerdeplass, sier Knut Arild Hareide.

– Først kristen, så nordmann

Knut Arild Hareide (KrF) vil slåss mot privatiseringen av religion i samfunnet. I en debatt med SV-politiker Bård Vegar Solhjell i NRK sa Hareide nylig at han først var kristen, så nordmann.

– SV prøver å gjemme bort religionen. De vil at religionen skal ha en tilbaktrukket rolle i det offentlige rom. Men for meg som kristen blir det helt umulig, sier Hareide til Dagen.

Han utdyper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Å være en kristen er min identitet. Jeg tror mange kristne vil være enige med meg i at man ikke kan sette troen på andre, tredje eller fjerdeplass.

KrF-lederen mener tro ikke bare kan være en privatsak.

– Hvilke konkrete konsekvenser får det at man er kristen først, så nordmann?

– At vi ikke gjemmer bort troen. Når vi opplever kriser som 22. juli oppsøker vi kirkene, fordi det er et helt naturlig samlingssted for oss på grunn av vår historie. Det betyr at vi ikke sier nei til skolegudstjenester og at vi lar elever få bære religiøse symboler.

Les også Dagens lederartikkel:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Muslim først

– Men hva med muslimer. Kan også de si: Muslim først, så nordmann?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja. Jeg tror mange kristne vil forstå veldig godt hvis en muslimsk politiker sier det samme. Men vi må stille krav til alle politikere at de skal ha en politikk for alle, at de ikke skal forskjellsbehandle ut i fra tro og religion, sier Hareide.

– Kan en muslimsk lærer nekte å håndhilse på mammaen til en av hans elever?

– Nei. I den type jobb må man følge reglene. Det vil være uakseptabelt at en lærer ikke håndhilser på foreldrene. Det fins noen rammer og føringer som gjelder alle. Her må vi stille krav. Men det betyr ikke at læreren ikke kan si at han først er muslim, så lærer, sier Hareide.

– Hva med de kristne reservasjonslegene. De vil jo ikke følge reglene på grunn av sin tro?

– Når det gjelder spørsmål om liv og død må det behandles som en egen kategori. Her må det finnes en samvittighetsfrihet, sier Hareide.

Naivt å tro på nøytralitet

KrF-lederen mener Solhjell har Frankrike som modell i ønske om å forme et sekulært samfunn.

– Solhjell drømmer om det nøytrale samfunnet, men ikke engang det sekulære har et nøytralt ståsted. Fransk politi tvang nylig kvinner til å kle av seg på en strand. Det er naivt å tro at vi ikke er preget av livssynet vårt. Tro og livssyn er en del av vår identitet. Og det er en fordel at vi gir plass til troen i samfunnet, sier Hareide.

Han peker på Norges kristne kulturarv som en naturlig del av vår idenitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var menigheter som startet med skole, helsevesen og sosialt arbeid, lenge før NAV. Norge i 2016 er mer mangfoldig, flerreligiøst og flottere enn noen gang. Da må de som vokser opp bli kjent med vår 1000 år gamle kristne historie. Med våre kristne og humanistiske røtter. De som vokser opp i Norge trenger den kristne verdiarven. Det lover vi i KrF å løfte frem, sier Hareide.

– Ap-leder Jonas Gahr Støre, vil si at han først er nordmann så kristen. Hva tenker du om det?

– Det tenker jeg mange politikere vil si, og det respekterer jeg. Men da må jeg få også få respekt for at jeg vil si at jeg først er kristen, så nordmann.

Les også
«Jesus betyr mer i mitt liv enn kongen»