Forsker: Færre kjøper sex etter lovforbud

Etter to år med lov­for­bud mot sex­kjøp skal an­de­len som kjen­te noen som hadde kjøpt tje­nes­ter av pro­sti­tu­er­te ha gått ned fra 10 til 6 pro­sent.

- An­de­len som kjø­per sex i Norge har gått ned etter at sex­kjøp­lo­ven ble inn­ført, sier post­dok­tor Andreas Kotsa­dam ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo tilDags­avi­sen.

Han har un­der­søkt hvor mange som kjøp­te sex i Norge før og etter sex­kjøp­lo­ven tråd­te i kraft 1. ja­nu­ar 2009. Han ser en mar­kant ned­gang:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2008, før sex­kjøp­lo­ven, svar­te 10 pro­sent av nord­men­ne­ne at en be­kjent hadde kjøpt sex i løpet av de siste seks må­ne­de­ne.

I 2010, etter sex­kjøps­lo­ven, sva­rer 6 pro­sent at de har be­kjen­te som har kjøpt sex i løpet av de siste må­ne­de­ne.

Fors­ker­ne har sam­men­lig­net re­sul­ta­tet med en kon­troll­grup­pe i Sve­ri­ge, hvor sex­kjøp har vært ulov­lig siden 1999. Her lig­ger an­de­len som sva­rer at de har en be­kjent som har kjøpt sex i løpet av de siste seks må­ne­de­ne sta­bilt på 4 pro­sent alle årene.

- Hvis man ser på hvor mange som kjø­per sex i Norge, fun­ge­rer sex­lo­ven, sier Kotsa­dam. (©NTB)