Forsker: – Dette har Clinton kontroll på

USA-forsker Alf Tomas Tønnessen mener at med Hillary Clintons solide ledelse i meningsmålinger på 7 prosentpoeng, blir det vanskelig for Trump å ta henne igjen. Se hele debatten i opptak her.

– I likhet med den første debatten viser Hillary Clinton at hun er mest kunnskapsrik, har best oversikt og er best egnet til å være president, sier Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis i amerikansk kulturkunnskap ved Høgskulen i Volda.

– Hennes økonomiske løsninger virker mer gjennomtenkte og troverdige. Skal man bygge opp infrastruktur og satse på utdanning må man skatte de rike, mener Tønnessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se debatten i opptak:

 

– Klarer Trump å svekke demokratenes oppslutning blant svarte i byen Philadelphia, kan det kanskje være mulig å vinne i Pennsylvania, sier Tønnessen. Men han legger til at Trump må vinne også i de tre andre nøkkelstatene Florida, Ohio og North-Carolina.

Han mener at begge kandidatene vred seg bort fra flere tema. Etter at Clinton hadde snakket om forskjells-USA, svarte Trump at med tanke på hvordan Saudi-Arabia behandler blant andre kvinner, bør Clinton-stiftelsen betale tilbake alle penger de har mottatt derfra.

– Der hadde Trump et godt poeng, sier Tønnessen, og påpeker at også Trump vred seg unna i spørsmål om trygdereformen.

Dette sa de i debatten

Trump på spørsmål om han vil anerkjenner valgresultatet:"Det vil jeg si når tiden er inne. Jeg vil holde dere i spenning"

Clinton:"Hver gang Donald syns ting ikke går i hans retning, hevder han at det er fikset i hans disfavør».

Clinton:"Selv da han ikke fikk Emmy-pris for TV-programmet sitt for tredje år på rad, tvitret han at Emmy-utdelingen var fikset i hans disfavør"

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trump:"Jeg burde ha fått den"

Clinton:"Dette er hans tenkemåte. Det er slik Donald tenker. Det er morsomt, men det gir også grunn til bekymring"

Clinton: «Vi har vært her i 240 år. Vi har hatt frie og rettferdige valg. Vi har akseptert utfallet også når vi ikke har likt det. Det er det vi må forvente at enhver som stiller opp til en slik debatt i valgkampen gjør"

Trump om Clinton:"Hun skulle aldri hatt lov til å stille som presidentkandidat på grunn av sine kriminelle handlinger. Hun leder en kriminell virksomhet (Clinton Foundation)"

Clinton om Trumps påstand at Russlands president Vladimir Putin ikke har respekt for henne:"Det er fordi han heller vil ha en nikkedukke som president i USA».

Trump om skattepolitikken:"Planen hennes er å heve og kanskje til og med doble skattene».

Clinton om retten til å bære skytevåpen:"Jeg støtter og forstår retten til å ha skytevåpen. Men jeg mener at vi må tette en rekke hull i lovgivningen. Jeg ser ingen konflikt mellom det å overholde grunnloven og det å beskytte folk mot å bli drept».

Trump:"Media er så uærlige og korrupte ... og de har forgiftet velgernes tanker».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trump:"Men jeg tror velgerne gjennomskuer det ... det vil vi få se 8. november"

Clinton, som siterte sin tidligere rival Bernie Sanders karakteristikk av Trump:"Han er den farligste personen som noensinne har stilt til valg som president i nyere tid i USA"

Trump om Clinton:"Du er et ufyselig kvinnemenneske»