Forkynnelse kan bli straffbart i Sverige

Hvis en forkynner eller en avis siterer skriftsteder og påstår at Bibelens ord gjelder i dag og at vi bør leve etter dem, kan det i fremtiden bli straffbart, sier den svenske sivilombudsmannen, Göran Lambertz.

I Sverige pågår det for tiden en opphetet debatt om den nye loven om «hets mot folkegruppe» som foreslås tatt inn i grunnloven. Diskusjonen gjelder særlig spørsmålet om i hvilken grad det nye diskriminasjonsforbudet overfor homofile vil påvirke kristen forkynnelse.
Den svenske sivilombudsmannen Göran Lambertz fungerer som påtalemyndighet i alle saker som handler om ytrings- og trykkefrihet. Dermed er han landets fremste representant på dette området.
Etter å ha lovforsalgets formulering om at det skal være tillatt å «sitere og seriøst diskutere» religiøse tekster, sier han at han ikke ser noen risiko for at bibelsitering i seg selv skulle kunne føre til tiltale.
- Hvis man siterer et bibelsted under en preken, uansett om den sendes i radio eller ikke, kan det ikke være noe problem slik jeg ser det, sier Göran Lambertz.

«Kan bli ulovlig»
- Men hvis predikanten går lenger og i tillegg påstår at Bibelens ord gjelder i dag og at vi bør leve etter dem, da kan det hele bli vanskeligere å bedømme, mener Lambertz.
- Da kan det på et tidspunkt lenger fremme bli ulovlig hvis det er en uttalelse som ligner på hets og som innebærer ringeakt. Det vil avhenge av det enkelte tilfellet. Men nå kommer vi inn på tolkninger av loven, og det blir så vanskelig at jeg ikke vil uttale meg, sier Lambertz. Ettersom saken nå er til behandling i konstitusjonskomiteen i Riksdagen, ønsker han ikke at noen av partene skal synes at han sier for mye. Han sier at sjansen for at en preken skal bli anmeldt ikke er et spørsmål han har tenkt mye på, og at han som embetsmann ikke vil uttale seg i et spørsmål som er under behandling i riksdagen.

David Högfeldt