Forbudt å markere massakre i Kina

Stanser enhver Tiananmen-markering.

Ki­ne­sis­ke myn­dig­he­ter fryk­ter fort­satt mar­ke­rin­ger av opp­stan­den på Den him­mels­ke freds plass og skjer­pet tirs­dag vakt­hol­det i Bei­jing og holdt kjen­te dis­si­den­ter i hus­ar­rest.

Ki­ne­sisk po­li­ti blok­ker­te blant annet inn­gan­gen til en kirke­gård der det lig­ger ofre for opp­stan­den på Den him­mels­ke freds plass i 1989.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Po­li­ti­et i Bei­jing er all­tid på vakt når da­to­en viser 4. juni, års­da­gen foropp­stan­den på Tia­nan­men-plas­sen. Fort­satt vil ikke myn­dig­he­te­ne ha noen form for mar­ke­ring av uro­lig­he­te­ne, derhundre­vis mis­tet livet for 24 år siden.

Iføl­ge ny­hets­by­rå­et DPA ble noen ti­talls pro­mi­nen­te dis­si­den­ter og men­neske­retts­ak­ti­vis­ter holdt i hus­ar­rest - eller ut­satt for andre for­mer for kon­troll. En av dem, Hu Jia, opp­ly­ser at po­li­ti­et prak­tisk talt har holdt ham i hus­ar­rest siden 25. mai, men at han fikk lov til å reise til byen Guangzhou sør i Kina.

- Myn­dig­he­te­ne håpet nok at jeg ikke ville være i Bei­jing 4. juni, så de hind­ret meg ikke i å reise. Men da jeg kom fram til Guangzhou, sør­get po­li­ti­et for at jeg ikke kunne for­la­te ho­tel­let, for­tel­ler han.

Hu Jia gikk med svar­te klær for å mar­ke­re års­da­gen for Tian­men-opp­stan­den.

I Bei­jing var det stort nær­vær av sik­ker­hets­po­li­ti i ga­te­ne rundt plas­sen. Men i Hong­kong kunne de­mon­stran­ter fritt mar­ke­re års­da­gen. Det enes­te som for­søk­te å hind­re dem var kraf­ti­ge regn­skyll og tor­den, men ti­tu­sen­vis av men­nes­ker tros­set vær­gu­de­ne og fylte Vic­to­ria-par­ken for å min­nes of­re­ne på Tian­men-plas­sen. (©NTB)