Forbereder kristne på forfølgelse

De er et nettverk som vil at flest mulig kristne skal bli boende i Midtøsten. 
Med norsk hjelp forbereder de mennesker til å takle forfølgelse.

James Sim er mangeårig medarbeider i organisasjonen Middle East Concern. Dagens lesere kjenner dem som en forbønns- og nyhetstjeneste vi jevnlig bruker som kilde i saker fra regionen.

Mindre kjent er det at de også har utviklet et nettverk av personer som kan hjelpe og lære opp forfulgte kristne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette nettverket består av privatpersoner så vel som jurister, frivillige organisasjoner og politikere.

– Noen gir økonomisk hjelp, andre gir praktisk hjelp og alle ber. Og alle har en særlig interesse for det som skjer med kristne i Midtøsten og Nord-Afrika, sier Sim, som bruker et pseudonym når han snakker med Dagen.

Bli værende

Organisasjonens mål er at kristne skal ha frihet til å leve i samsvar med troen i sine egne hjemland. Mange steder har de ikke slik frihet i dag. Derfor velger stadig flere å forlate regionen der den kristne kirke har sine eldste røtter.

Middle East Concern ønsker å hjelpe flest mulig til å bli værende, enten i hjemlandet eller i ett av nabolandene. De driver et utstrakt arbeid der de lærer lokale kristne til å forberede seg på forfølgelse og til å tåle forfølgelsen når den kommer.

– Vi lærer dem om nasjonale lover og hvilke rettigheter de faktisk har, men også om kriseplaner, kommunikasjon, hvordan de skal unngå at sensitiv informasjon kommer på avveie og hvordan de skal takle forhør, nevner han som eksempler.

Kun i de mest prekære tilfellene bistår de kristne til å flykte, og da satser hjelper de flyktningene til å bosette seg i naboland, så sant det er mulig.

– Vi ønsker ikke at folk skal dra ut av regionen. De som drar, kommer sjelden tilbake, sier han.

– Til flere som drar, til mer sårbare blir de små, kristne samfunnene. Dessuten er det viktig å bevare levende kirker i regionen, slik at de kan være lys og salt. Og ikke minst: Det er deres rett å være der. De var der lenge før dagens dominerende majoritetsgrupper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opplæringen av kristne på grasrota skjer i samarbeid med flere andre aktører.

Vil ikke dømme

Én av organisasjonens partnere erDet Norske Misjonsselskap (NMS).

– Vi har ikke eget, selvstendig arbeid i regionen og ser på Middle East Concern, som en viktig og dyktig partner, sierÅslaug Ihle Thingnæs, Midtøsten-ansvarlig i NMS. Den siste uken har hun hatt møter sammen med James Sim i Bergen og på Voss.

– Hva tenker du om arbeidet med å forberede kristne på forfølgelse?

– Jeg blir litt flau på egne og vestlige kristnes vegner. Mens vi er opptatt av å ha det enkelt, komfortabelt og ha minst mulig hindringer, ser disse på forfølgelse som en normal del av kristenlivet. Når de ber om forbønn, er det ikke for å slippe forfølgelsen, men for å klare å bli stående.

– Deler du oppfatningen om at kristne bør bli værende i regionen?

– Jeg synes det er flott at Middle East Concern har dette som perspektiv. Samtidig vil jeg ikke fordømme de som drar. Jeg har jo aldri hatt på meg deres sko. Jeg forstår de som reiser og takker for de som blir værende.

Iran og Sudan

I en situasjon der vestlige medier i stor grad har blikket rettet mot konflikten i Syria og en galopperende flyktningkrise, minner James Sim om at situasjonen er kritisk for kristne også i en rekke andre land i regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De kristne i Iran har vært under press lenge. Mange troende sitter i fengsel, men antallet endres hele tiden. For tre måneder var det 70 kristne fanger. Nå er noen løslatt mot kausjon, men nye er blitt arrestert, sier Sim.

Den iranske kirken vokser. Dette vil myndighetene ha slutt på. Det er derfor de bruker så mye energi på å slå ned på dem, forklarer han. Begrunnelsen for arrestasjonene er at de kristne bryter loven. De møtes i hjemmene, selv om det bare er lov å ha møter i bygninger som er godkjent til dette. Og de bruker farsi som gudstjenestespråk, selv om det er strengt forbudt.

– Dessuten blir de kristne ofte både sett og hørt. Dét er også ulovlig i det strengt islamske samfunnet, sier James Sim, og må medgi at jo, de bryter loven, men det er i så fall svært diskriminerende religiøse lover de bryter.

Under press i Tyrkia

Verden klarer heller ikke å ta inn over seg omfanget av forfølgelsen av kristne i Sudan, mener han.

– Kirkeledere blir fengslet og eiendommer konfiskert, sier Sim. Han mener situasjonen er blitt dramatisk forverret etter at Sør-Sudan fikk selvstendighet.

– Regjeringen er svært frustrert over tapet av Sør-Sudan, og president Bashir fremstår nå enda mer militant og islamistisk.

– Hva med borgerkrigsherjede Jemen?

– I Iran og Sudan er det mange kristne. I Jemen er de få, og de er lite synlige. Derfor er de mindre utsatt, selv om de nok er redd for å bli rammet aval-Qaida.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I stedet trekker han frem Tyrkia som et land der situasjonen for kristne er blitt dramatisk forverret på kort tid.

– I Tyrkia er kirkene under press fra både militante grupper og lokale myndigheter. Der er også en generell mistro mot de kristne blant befolkningen.