ESSAY: Morten Søberg (t.v.) er politisk rådgiver for fungerende parlamentarisk leder i Senterpartiet Ola Borten Moe (t.h.). Nå har Søberg har skrevet bok om Stortingets makt og innflytelse. FOTO: TOR WEIBYE

«For mye tull og tøys i Stortinget»

- Det er for mye små saker, for mye tull og tøys i Stortinget, og det er for lite fokus på det fundamentale, på rammeverket.

Det sa politisk rådgiver og forfatter Morten Søberg tirsdag da han presenterte en samling politiske essays under tittelen «Sverdrups ekko - parlamentariske undersøkingar».
På pressekonferansen sa Søberg at boken er skrevet ut fra en følelse som nærmer seg fortvilelse over at Stortinget ikke er det Stortinget kan være. Hovedbudskapet er at Stortinget må gå tilbake til det fundamentale.
- Skal Stortinget være i funksjon, må man ha representanter som er i stand til å påvirke den politiske tenkningen. Det må bli færre saker, lavere tempo og mer dybde i debattene, påpekte Søberg som er rådgiver for fungerende parlamentarisk leder i Senterpartiet, Ola Borten Moe.

Innvandringssamfunn

Forfatteren påpekte at Norge under Sverdrups tid var et ekstremt utvandringssamfunn. Over 200.000 mennesker dro ut på 15 år.
- Det må ha preget politikken og samfunnet. Nå er det helt motstatt. Vi er blitt et markert innvandringssamfunn, sa Søberg som pekte på en meningsmåling han har fått utført blant 1.013 nordmenn. 65 prosent svarer at de kjenner til det berømte Sverdrup-sitatet «All makt i denne sal».
- Siden den gang er makten blitt et flytende begrep og salen er annereledes. Den kan like gjerne være et studio på Marienlyst. Stortinget er i liten grad aktive lovgivere og preger budsjettet i mye mindre grad enn før.
- Det som går igjen og som er relevant, er det Koht skriver om Sverdrup: Som stortingsmann markerte han seg som en av de mest framstående talerne. Han hadde ordet i sin munn og ordet i sin makt.
- Vi er på sett og vis det USA som vi reiste ut for å finne. Nå har vi behov for å ha tingmenn som preger den politiske tenkningen, det som dette samfunnet skal bygge på i tiden som kommer, og hvilke veilvalg vi skal ta, påpekte forfatteren.

penhet og debatt

Stortingsrepresentant Ola Borten Moe kommenterte boka med å vise til at det også denne høsten ligger forslag i Stortinget for å gjøre politikken mer personlig. Han mente det er viktig og relevant.
- Grunnlaget for at vårt demokrati skal blomstre er mer fokus på personer, mer åpenhet og debatt.
- Vi er et helt annet samfunn i dag enn for hundre år siden, men jeg er ikke i tvil om at vi er nødt til å bygge svarene rundt de samme verdiene og prinsippene som ble knesatt på Eidsvoll i 1814.
- Boken er en påminnelse om hvor viktige de tidløse verdiene er. De er forutsetninger for det gode liv, for at vi og våre barn skal få like muligheter og kanskje viktigst av alt: Frihet, sa Borten Moe og la til:
- Bortenfor armbånd, intriger og valgkamp, beskriver denne boka personer og prosesser som former historien i sin tid, enkeltpersoner med stor innsikt. Det er en viktig kilde til inspirasjon i en tid der politikk i stor grad forbindes med kjappe meldinger.