KRITISERT: Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete er blant dem som har havnet i hardt vær i forbindelse med gaver hun har mottatt i embets medfør.

Folkevalgte feller nådeløs dom over statsrådene

De folkevalgte på Stortinget feller en nådeløs dom over statsrådenes mange luksusgaver.

Dagbladet har bedt samtlige 169 representanter på Stortinget om å vurdere dagens regelverk for gaver.
  Av de 114 som svarte, sier et klart flertall på 71 at det overhodet ikke er greit at statsråder og stortingspolitikere tar imot private gaver til en verdi av over 2.000 kroner, selv om man registrerer dem i Stortingets gaveregister.
  Blant dem som mener at det er galt, er Ap-toppene Martin Kolberg, Jan Bøler og Anette Trettebergstuen, samt stortingspresident Dag Terje Andersen.
  Også i de andre partiene sier ledende politikere tvert nei, blant dem Høyres Michael Tetzschner, SVs Inga Marte Thorkildsen og Frps Per Sandberg.
  Bare fire stortingsrepresentanter mener at det er greit å ta imot gaver til en verdi av over 2.000 kroner, dersom dette rapporteres til Stortingets gaveregister.
  31 sier at de er usikre og mener at de må brukes skjønn.
  Regjeringen skjerpet tidligere i måneden regelverket for gaver og besluttet at statsråder heretter ikke skal kunne beholde gaver som de har fått i embets medfør.
 På spørsmål om samme strenge regler bør gjelde for stortingsrepresentanter svarer 86 av de 114 som har deltatt i Dagbladets undersøkelse ja.