Salt. Illustrasjonsfoto: Kevin Dooley / CC / Flickr

Folk salter seg til døde

Vi spiser dobbelt så mye salt som vi bør, og det resulterer årlig i 1,65 millioner dødsfall verden over, viser en ny undersøkelse.

Undersøkelsen er utført av forskere ved Harvard og Tufts University i USA og presenteres i siste utgave avNew England Journal of Medicine.

En annen studie som også er gjengitt iNew England Journal of Medicine, viser at folk flest spiser en passelig mengde salt, og at det kan være like farlig å spise for lite salt som for mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvert tiende

Forskerne i den første studien har tatt for seg 205 undersøkelser om hvor mye salt folk spiser i 66 land verden over.

Konklusjonen er at hvert tiende dødsfall som skyldes hjerte- og karsykdommer kan tilskrives for høyt saltinntak.

For mye salt i maten forårsaker dermed hele 1,65 millioner dødsfall årlig.

– Disse nye funnene viser at det trengs sterke tiltak for å redusere saltinntaket både i USA og resten av verden, sier Dariush Mozaffarian som har ledet arbeidet med undersøkelsen.

Dobbelt så mye

I 2010 spiste hver og en av oss i gjennomsnitt 3,95 gram natrium, det vil si cirka 10 gram salt om dagen, nesten det doble av de 2 gram (5 gram salt) Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler som det maksimale.

Selv om saltinntaket verden over er høyere enn anbefalt, er det store regionale forskjeller, viser undersøkelsen.

Mens innbyggerne i Afrika sør for Sahara i gjennomsnitt spiser 5,45 gram salt om dagen, er det gjennomsnittlige inntaket i Sentral-Asia hele 13,8 gram om dagen.

Andre konklusjoner

En annen undersøkelse som er ledet av Salim Yusuf ved McMaster-universitetet i Hamilton i Canada, setter spørsmålstegn ved om folk flest trenger å redusere saltinntaket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I denne studien antydes det at det folk flest spiser av salt, ikke fører til mer hjerte- og karsykdommer, og at for lite salt øker risikoen like mye som for mye.

Hans undersøkelse viser blant annet at lavsaltdiettene som er blitt populære den siste tiden, også kan være skadelige for hjertet.

For dem med høyt blodtrykk er det fortsatt viktig å redusere inntaket, men Yusuf mener at andre kan slå seg til ro med saltinntaket sitt.

Kalium er viktig

Studien viser at de som spiser mindre enn 7,5 gram salt om dagen har 27 prosent høyere risiko for å dø av hjertesykdom enn de som spiser mellom 7,5 og 15 gram salt. Risikoen øker også for dem med et saltinntak på mer enn 15 gram.

Yusuf mener at i stedet for å fokusere på å redusere saltinntaket, bør man satse på å øke inntaket av kalium, som motvirker de negative virkningene av for mye salt. Kalium er det mye av i poteter, bananer, avokado, laks og grønnsaker.

Ferdigmat har skylda

I USA er det daglige saltinntaket i gjennomsnitt på 9 gram, mens amerikanske helsemyndigheter anbefaler et inntak på maks 5,75 gram om dagen.

Overlege Valentin Fuster ved The Mount Sinai Hospital i New York mener ferdigmat har mesteparten av skylden for at vi får i oss for mye salt.

– Nærmere 50 prosent av det daglige saltinntaket kommer fra brød, kjøttprodukter, pizza, supper, sandwicher, snacks og ost, sier han i en kommentar til undersøkelsen.