Tom Høisveen er opprørt over at politikere og medisinske fagfolk legger til rette for at foreldre kan velge bort barn med kromosomfeil og andre lyter. Foto: Ingrid Aas

Føler seg mobbet av politikerne

- Vi med Downs syndrom har livets rett, sier Tom Høisveen som krever at Stortinget må refohandle saken om tidlig ultralyd.

Tom Høisveen mener at politikerne mobber de med Downs og er sterkt i mot at kvinner skal få tilbud om ultralyd i 12. svangerskapsuke for å kunne oppdage feil på fosteret. Høisveen vil gjerne møte politikerne på Stortinget for å fortelle dem hvordan saken oppleves fra utviklingshemmedes ståsted.
- De kan ikke gjøre sånne vedtak uten at vi med Downs syndrom får komme med våre synspunkter, sier han til frifagbevegelse.no.Samler underskrifter
37-åringen samler nå underskrifter for sin viktigste kampsak i livet. Han er opprørt over at politikere og medisinske fagfolk legger til rette for at foreldre kan velge bort barn med kromosomfeil og andre lyter.
- Utviklingshemmede må få leve. Vi må komme til verden, og vi må komme ut i verden. Uten oss blir menneskene bare A4 ark, sier han ifølge frifagbevegelse.no. Mor til Tom, Eva Høisveen mener foreldre kan oppleve langt verre ting enn å få et utviklingshemmet barn. Hun er forferdet over signalet politikerne sender til utviklingshemmede og deres foreldre.
- Ingen kan forutse hvordan livet blir. Barnet kan vokse opp og bli narkoman eller morder. Det er langt verre. Hun mener mennesker med Downs syndrom har en viktig plass i samfunnet. Både Arbeiderpartiet og Det medisinskfaglige rådet vil ha ultralyd i uke 12.
Den 5. desember hadde rådet saken oppe for tredje gang. I vedtaket gikk 11 medlemmer inn for innføring av tidlig ultralyd, mens åtte medlemmer var imot.
En undersøkelse Rikshospitalet gjorde i fjor viser at hele 85 prosent av de gravide tar ultralyd tidlig i svangerskapet.
Danskene startet tidlig screening i 2004. Etter det er det født 13 prosent færre barn med Downs syndrom hvert år.DAGEN