FN-rapport viser store overgrep mot barn i Syria

Opprørerne i Syria rekrutterer flyktningbarn i nabolandene og den syriske regjeringshæren fengsler og torturerer barn med tilknytning til opprørerne, viser FN-rapport.

Rap­por­ten viser at i star­ten av kon­flik­ten var det i all ho­ved­sak re­gje­rings­styr­ke­ne som sto bak grove over­tramp mot barn. Etter hvert som kon­flik­ten ble mer in­tens har også op­po­si­sjo­nen gjort flere over­grep mot barn, heter det.

«Den li­del­sen som barn har blitt ut­satt for i Syria siden denne kon­flik­ten brøt ut, og som er do­ku­men­tert i denne rap­por­ten, er ube­skri­ve­lig og uak­sep­ta­bel», står det i FN-rap­por­ten, som ble of­fent­lig­gjort tirs­dag og er sig­nert av ge­ne­ral­sek­re­tær Ban Ki-moon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Re­krut­te­rer barn

Også vest­lig­støt­te­de grup­per står bak over­grep mot barn.

«Sær­lig be­kym­rings­ver­dig er saker med re­krut­te­ring av barn eller for­søk på det blant flykt­nin­ger i nabo­lan­de­ne. De fles­te slike til­fel­ler var re­krut­te­ring til grup­per til­knyt­tet Den frie sy­ris­ke hær eller sy­risk-kur­dis­ke væp­ne­de grup­per», skri­ver Ban.

Den frie sy­ris­ke hær (FSA) er en se­ku­lær grup­pe med støt­te fra blant andre USA, Tyr­kia og sta­ter i Gul­fen.

«Man­ge­len på ut­dan­ning, små mu­lig­he­ter for jobb eller press fra andre er vik­ti­ge fak­to­rer som fører til at flykt­ning­barn bli re­krut­tert», sier rap­por­ten.

Le­ven­de skjold

Bor­ger­kri­gen i Syria har ført til at over to mil­lio­ner men­nes­ker har lagt på flukt, blant dem svært mange barn.

«In­ter­vju­er med barna og for­eld­re­ne deres viser at tap av for­eld­re og slekt­nin­ger, po­li­tisk mo­bi­li­se­ring og press fra fa­mi­li­en og lo­kal­mil­jø­et bi­drar til at barn bli in­volvert i FSA-til­knyt­te­de grup­per. Mange gut­ter sier de føler at det er deres plikt å slut­te seg til op­po­si­sjo­nen», står det.

FN sier de ikke har fått rap­por­ter om at pre­si­dent Bashar al-As­sads styr­ker re­krut­te­rer barn, men skri­ver at de er «an­svar­li­ge for på­gri­pel­ser og vil­kår­lig fengs­ling og tor­tur av barn som er an­tatt å ha til­knyt­ning til opp­rø­rer­ne. De har også brukt barn som le­ven­de skjold». (©NTB)