FN krever at Kongo slår ned på soldater som voldtar

FN gir Kongo én ukes frist til å slå ned på re­gje­rings­sol­da­ter som er an­kla­get for masse­vold­tekt av si­vi­le.

Sol­da­ter fra to av re­gje­rings­hæ­rens ba­tal­jo­ner er an­kla­get for å ha stått bak minst 126 vold­tek­ter i en lands­by i no­vem­ber i fjor.

Over­gre­pe­ne i Mi­no­va fant sted i løpet av en drøy uke, etter at opp­rø­re­re hadde dre­vet re­gje­rings­sol­da­te­ne ut av byen Goma. Sol­da­te­ne an­kla­ges også for å ha stått bak om­fat­ten­de plynd­ring under re­tret­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FN truet i fe­bru­ar med å stan­se all støt­te til re­gje­rings­hæ­ren i Kongo, der­som myn­dig­he­te­ne ikke tok af­fæ­re over­for sol­da­te­ne.

Iføl­ge men­neske­retts­or­ga­ni­sa­sjo­ner har in­gen­ting siden skjedd i saken, og ons­dag over­le­ver­te le­de­ren for FNs freds­be­va­ren­de ope­ra­sjo­ner, Hervé Ladsous, et ul­ti­ma­tum til Kon­gos uten­riks­mi­nis­ter Ray­mond Tshi­ban­da.

- Den kon­go­le­sis­ke re­gje­rin­gen har fått be­skjed om at hæ­rens opp­før­sel ikke kan god­tas og at det vil få al­vor­li­ge føl­ger, sier en FN-di­plo­mat.

Kongo er av­hen­gig av støt­te fra FN i sin kamp mot opp­rø­re­re øst i lan­det, der FN har en freds­styr­ke på 20.000 sol­da­ter.

FNs sik­ker­hets­råd skal tors­dag dis­ku­te­re opp­ret­tel­sen av en ny spe­sial­styr­ke i Kongo, som skal drive mer aktiv jakt på opp­rø­re­re enn det da­gens MO­NUS­CO-styr­ke gjør. (©NTB)