Flyselskap i Qatar søker etter norske kvinner i knekorte skjørt

Flyselskapet Qatar Airways vil ha norske kabinansatte og ber søkere stille til jobbintervju i knekorte skjørt. Likestillings- og diskrimineringsombudet er kritisk.

Sel­ska­pet har i vel to år fløy­et mel­lom Oslo og Doha og tar en sta­dig vok­sen­de andel av lang­dis­tanse­pas­sa­sje­re­ne fra Gar­der­moen.

Nå vil fly­sel­ska­pet ha nord­menn i uni­form, og det er i stil­lings­an­non­se­ne at de spe­si­fik­ke kra­ve­ne stil­les, skri­ver Da­gens Næ­rings­liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi søker i Norge, men de ka­bin­an­sat­te blir til­budt en kon­trakt i Qatar. Der vil de få skatte­fri lønn og fri bolig i et eget an­sat­t­om­rå­de i Doha, sier Nor­den-sjef Günther Saur­wein til avi­sen.

Mens kvin­ner bes møte til in­ter­vju i kne­kor­te skjørt, må menn møte i for­melt an­trekk.

- An­non­sen er pro­ble­ma­tisk opp mot like­stil­lings­lo­ven fordi den for­skjells­be­hand­ler sø­ke­re på grunn av kjønn. Vi mener at den er i strid med loven, da det er ulike krav til an­trekk for kvin­ner og menn, sier råd­gi­ver Carl Fred­rik Riise hos Like­stil­lings- og dis­kri­mi­ne­rings­om­bu­det. Han sier de kan ende opp med å kreve at teks­ten end­res eller at an­non­sen stan­ses.

I hel­genskrev den svens­ke avi­sen Expres­sen om ar­beids­for­hol­de­ne i Qatar Air­ways. Tid­li­ge­re an­sat­te for­tal­te om et strengt re­gi­me der de an­sat­te ikke kunne be­ve­ge seg fritt etter ar­beids­tid, og at sel­ska­pet satte stren­ge krav til pri­vat­li­vet.

Blant annet ble det hev­det at an­sat­te som ble gra­vi­de, kunne miste job­ben.Inn­hol­det i ar­beids­kon­trak­te­ne stri­der mot men­neske­ret­tig­he­te­ne, mener blant annet den nors­ke fag­for­enin­gen Parat.

Saur­wein vil ikke kom­men­te­re dette, men trek­ker fram at de an­sat­te får reise jor­den rundt.

(©NTB)