Flyktninghjelpen: – Grensene må åpnes

Minst 30 mennesker ble drept da flyangrep rammet flyktningleiren al-Camouna i Syria. – Dette viser at intet sted er trygt, sier Jan Egeland.

FNs foreløpige rapport forteller om 30 drepte og flere enn 80 sårede i angrepet mot leiren for internt fordrevne, al-Camouna, i provinsen Idlib, torsdag ettermiddag.

– Dette viser at denne fryktelige og skitne krigen har sunket til nye dybder de siste ukene. Når flyktningleirer og sykehus blir bombet, viser det at intet sted er trygt for sivilbefolkningen, sierJan Egeland, generalsekretær iFlyktninghjelpen og leder for den internasjonale støttegruppen forSyria (ISSG), til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flyktninghjelpen har store programmer inne i Syria, og de reiser blant annet gjennom Idlib-provinsen når de skal drive hjelpearbeid iAleppo-området.

LES:Tyskland vil ikke ta imot strandede flyktninger

Oppvekker for europeere

Egeland menerEuropa og Syrias naboland nå må forstå alvoret og åpne grensene sine.

– FraBrussel tilOslo bør dette være en vekker for europeere om at denne siste avtalen som skal holde syrere borte fra Europa, ikke kan fortsette. Det er interne flyktninger i Syria som bombes, folk som ikke har kommet seg over noen grenser og som står i kø for å komme over tilTyrkia,Jordan og andre naboland, sier Egeland.

Det var kvinner og minst sju barn blant de drepte i torsdagens angrep, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Egeland understreker at det er en illusjon at man løser problemene ved å sende flere ulltepper og penger.

– Det er klart vi må gjøre det også, men grensene må åpnes, sier Egeland.

LES:Forbereder kristne på forfølgelse

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Krever gransking

UtenriksministerBørge Brende (H) fordømmer flyangrepet på flyktningleiren, og sier til NRK at man må komme til bunns i hvem som sto bak angrepet på uskyldige sivile.

FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien har beordret umiddelbar gransking av angrepet, som han sier gjorde ham «skrekkslagen og kvalm».

– Om det viser seg at dette grusomme angrepet var en bevisst handling mot en sivil konstruksjon, kan det innebære en krigsforbrytelse, sier O'Brien i en pressemelding.

Han legger til at angrepene traff to bosetninger der fordrevne mennesker hadde søkt beskyttelse. BBC omtaler rapporter som sier at angrepet kan ha blitt utført av syriske eller russiske kampfly, men disse er ikke bekreftet.

– Aleppo kan bli beleiret

Egeland som også er leder for ISSG-gruppen for humanitære spørsmål, sier stemningen blant medlemslandene er anspent og at man ser veldig ulikt på årsaken til brutaliseringen av kamphandlingene.

– Vi har intensivert arbeidet og vi kommer paradoksalt nok inn i områder vi før ikke fikk tilgang til, men hver gang et problem er løst, oppstår det to nye, sier generalsekretæren.

Av 18 beleirede områder har man nådd fram til 12 med nødhjelp, nå er Egeland bekymret for Aleppo.

– Det er en fare for at Aleppo med 300.000 innbyggere kan bli beleiret. Spesielt med tanke på at flyktningleirer og sykehus som vi trodde var trygge, nå er bombet, sier Egeland.