Flyktninger fanget i elendighet nord i Syria

FNs høy­kom­mis­sær for flykt­nin­ger UNHCR har opp­da­get rundt 45.000 in­ternt for­drev­ne nord i Syria. Disse men­nes­ke­ne lever under for­fer­de­li­ge for­hold i et om­rå­de kon­trol­lert av op­po­si­sjo­nen.

Det sy­ris­ke re­gi­met gir van­lig­vis ikke in­ter­na­sjo­na­le hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­ner lov til å krys­se gren­se­ne for å ta seg inn i slike om­rå­der. Dette er en av grun­ne­ne til at mange flykt­nin­ger for­gje­ves har ven­tet på hjelp uten­fra.

Men nå har FN-folk slup­pet inn i Azaz-om­rå­det nord for Sy­rias størs­te by Alep­po og nær den tyr­kis­ke gren­sen. De har frak­tet inn 200 tonn med for­sy­nin­ger, der­iblant 15.000 ull­tep­per og 3.000 telt, heter det påUNHCRs hjemme­si­der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Upo­li­tisk ope­ra­sjon

- Denne ope­ra­sjo­nen hadde vært umu­lig, hvis det ikke hadde vært for prak­tisk støt­te fra Sy­rias Røde Halv­måne sam­ar­beid med den sy­ris­ke re­gje­rin­gen og hjelp fra opp­rørs­fron­ten Sy­rias Na­sjo­nal­koa­li­sjon. Ope­ra­sjo­nen var rent hu­ma­ni­tær og upo­li­tisk, heter det vi­de­re.

- Vi har ikke greid å komme oss inn i dette om­rå­det siden kon­flik­ten i Syria brøt ut (i mars 2011) sier UNHCRs sjef for Midt­østen og Nord-Afri­ka Ya­coub El Hillo. Han be­skri­ver for­hol­de­ne i lan­det som sjok­ke­ren­de.

Azaz lig­ger tvers over gren­sen for Ki­lis-lei­ren i Tyr­kia, der det be­fin­ner seg om­trent 10.000 sy­re­re. Til sam­men har Tyr­kia tatt imot rundt 240.000 sy­ris­ke flykt­nin­ger, og lan­dets uten­riks­mi­nis­ter Ahmet Davutoglu snak­ker om en hu­ma­ni­tær krise som sta­dig blir verre.

«Sys­te­ma­tisk øde­leg­gel­se»

- Syria som na­sjon, men også det sy­ris­ke fol­ket, står over­for sys­te­ma­tisk øde­leg­gel­se. Folk i Azaz, et svært av­si­des­lig­gen­de om­rå­de, har vært iso­lert og av­skå­ret fra sys­te­ma­tisk hjelpe­ar­beid, til­føy­er El Hillo.

Desto vik­ti­ge­re er det at en FN-ko­lon­ne har nådd fram til de in­ternt for­drev­ne her, mener UNHCR-tals­mann Adri­an Ed­wards.

- Dette er et gjen­nom­brudd, sier Ed­wards, mens Ya­coub El Hillo håper at FN-ko­lon­nen som har kom­met gjen­nom, er den førs­te av mange.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­nen Leger Uten Gren­ser på­pe­ker at det in­ter­na­sjo­na­le nød­hjelps­ar­bei­det i Syria har vært styrt fra Da­mas­kus i sam­ar­beid med lan­dets re­gime­kon­trol­ler­te Røde Halv­måne. Der­for har lite hjelp nådd fram til om­rå­der op­po­si­sjo­nen kon­trol­le­rer,skri­ver or­ga­ni­sa­sjo­nen. (©NTB)