Flom kan føre til lave strømpriser

Kraftmagasinene fylles opp i rekordfart.

Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Nå viser det seg at flom­men i Sør-Nor­ge bi­drar til å fylle opp kraft­ma­ga­si­ne­ne i re­kord­fart, noe som kan bety lave strøm­pri­ser, skri­ver VG.

Be­hold­nin­gen i kraft­ma­ga­si­ne­ne på Sør­lan­det og Øst­lan­det steg i for­ri­ge uke fra 22,8 pro­sent til godt over 33 pro­sent. Det er bare seks gan­ger tid­li­ge­re at øk­nin­gen har vært så stor på én uke. Lan­det sett under ett var øk­nin­gen i for­ri­ge uke på 6,8 pro­sent. Denne uken er det ven­tet en øk­ning på 12 pro­sent, skri­ver VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det blir i så fall ny norsk re­kord på én uke. Den gamle re­kor­den på lands­ba­sis er på 11,5 pro­sent på én uke, og er satt i uke 22 i 1995, opp­ly­ser en kraft­ana­ly­ti­ker i sel­ska­pet BKK.

Uken etter neste uke er det ven­tet fort­satt øk­ning med nye 8 pro­sent.

For strøm­pri­sen betyr det ikke så mye om van­net inn­tar ma­ga­si­ne­ne raskt. Det vik­ti­ge er at van­net kom­mer. Det er usik­kert om strøm­pri­sen blir la­ve­re til som­mer­en, men i euro­pe­isk per­spek­tiv har pri­se­ne falt 20-30 pro­sent, iføl­ge se­nior kraft­ana­ly­ti­ker Tho­mas An­gell i Ber­gen Ener­gi.

Han ser ikke bort fra svært lave strøm­pri­ser se­ne­re i år.

- Får vi våt som­mer, våt høst og snø­rik vin­ter, kan vi vente eks­tremt lave strøm­pri­ser - pri­ser vi ikke har sett på over ti år her i lan­det, sier han.

Les også
Flommen skylte fram hodeskaller