Flertall krever samtale før abort

Seks av ti nordmenn mener at det bør innføres obligatorisk rådgivningssamtale for kvinner som ønsker abort.

– Jeg tror folk tenker at de trenger kunnskap og noen å reflektere høyt sammen med. Det er et vanskelig valg når du står oppe i det, sierAstrid Byrknes (KrF), vara for partilederKnut Arild HareideStortinget.

Til tross for at nordmenn flest hegner om abortloven, krever et flertall at det bør innføres obligatorisk rådgivningssamtale for abortsøkende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Seks av ti er litt eller svært enig i dette, ifølge undersøkelsen NOBAS har gjort om nordmenns holdning til bioetiske og medisinsk-etiske spørsmål. Det synes forskerne er «noe overraskende».

– Det er interessant at hele 58 prosent støtter obligatorisk rådgivningssamtale for gravide, for dette forslaget ligner på KrFs forslag om obligatorisk ventetid, et forslag som jo møtte sterk motstand, sier forskerMorten Magelssen, en av forskerne bak undersøkelsen.

Praktiske spørsmål

Kristelig Folkeparti oppfatter folkemeningen som støtte til deres forslag om refleksjonstid før abort. KrFs programkomité lanserte forslaget i sitt utkast til nytt partiprogram i mars.

– Ja, jeg synes det kan tolkes slik, sier Astrid Byrknes.

Hun peker på at mange kvinner og par kan oppleve å få lite informasjon om hva abort faktisk innebærer, om ettervirkninger og alternativene som finnes.

LES:Flertall for aktiv dødshjelp trass i ordkamp

Gravide har i dag «krav på råd for selv å kunne treffe det endelige valg» om å beholde barnet, som etisk veiledning og tilbud om familieplanlegging, ifølgeabortloven.

Ung.no anbefaler ungdom å gå til fastlege, jordmor på helsestasjonen, skolehelsetjenesten eller gynekologisk poliklinikk på sykehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Abortpress

Byrknes er glad for at seks av ti nordmenn ønsker obligatorisk samtale før abort.

– Det kan være et uttrykk for at man anerkjenner den krevende valgsituasjonen den gravide står i, ofte også alene, og at man tar til orde for å sikre et godt støtteapparat rundt den enkelte. Ikke minst er det svært urovekkende at gravide melder om abortpress, som når det oppdages sykdom hos barnet.

Som ordfører i Lindås kommune i Hordaland har hun opplevd å få telefoner til kommunen om hvor man kan henvende seg, utenom fastlegen, for en slik samtale.

– Vi må ofte henvise dem til Bergen, sier Byrknes.

Hun sier folk ofte har praktiske spørsmål de ønsker svar på før de bestemmer seg for å bære fram barnet eller ikke.

– Praktiske spørsmål går an å løse. Det er ikke nødvendigvis fastlegen som er den som skal gi de rådene, sier Byrknes.

Amathea

Dersom folk ønsker å snakke med andre enn legen sin, viserHelsedirektoratet til den statsstøttede stiftelsenAmathea, som gir veiledning og oppfølgning til gravide, samtale før og etter abort og fødselsforberedende kurs.

I 2014 ble det gjennomført over 11.200 konsultasjoner ved stiftelsen 13 kontorer landet rundt. Nesten bare kvinner tok kontakt, ifølge årsrapporten for 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Halvparten hadde ikke vært i kontakt med annen helsetjenesten før de oppsøkte Amathea. Seks av ti ønsket å snakke om egen graviditet.

En del var opptatt av ulike aspekter ved å avbryte eller fortsette svangerskapet og økonomiske rettigheter. Deretter kommer forhold til barnefar eller barnemor og en rekke andre spørsmål.

Kostbar drift

I 2005 hadde Amathea 8825 konsultasjoner og 4500 klienter, og fikk i enSintef-rapport ros for god, forskningsbasert og nøytral veiledning i 2006.

Samtidig påpekte rapporten at driften av Amathea var «svært kostbar i forhold til antall konsultasjoner og i forhold til andelen kvinner i målgruppen tilbudet faktisk når frem til».

Stiftelsen tok grep for å bli mer kostnadseffektiv i 2004, men rapporten førte til nedskjæringer i tilskudd fra staten underStoltenberg-regjeringen.

Ikke politisk medvind

Selv om nordmenn flest sier det bør være obligatorisk rådgivningssamtale før abort, er det ikke stor politisk stemning for det på Stortinget. Alle forslag som berører abortloven sables ned og avvises, senest KrFs refleksjonstid-forslag.

Høyre kommer i alle fall ikke til å gå inn for obligatorisk abortsamtale.

– Jeg mener at kvinnen selv må få bestemme hvor vidt hun vil ha en rådgivningssamtale, men jeg tror mange synes det er fint å ha hjelpeapparat som kan gi råd og veiledning. Mange kvinner oppfatter at det er en vanskelig livssituasjon å være i, sier Tone W. Trøen, Høyres helsetalskvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun understreker at mange går til fastlegen sin og har samtaler med venner og familie.

– Ville forslag om obligatorisk abortsamtale ført til politisk ramaskrik?

– Det er vanskelig for meg å si, men vi så reaksjonen på KrFs forslag, som kom fra deres programkomité og ikke var vedtatt, sier Trøen.

Andre funn

NOBAS-undersøkelsen ba også folk om å ta stilling til flere påstander om abort og abortetikk. Svaralternativene var «Svært uenig, «Litt uenig», «Verken enig eller uenig», «Litt enig» og «Svært enig». Her er funnene:

• Åtte av ti er svært eller litt enig i at abort bør være selvbestemt fram til 12. uke.

• Syv av ti er litt eller svært enig i at fosterets rett til liv stiger utover i svangerskapet. Én av ti er svært uenig i dette.

• 36 prosent er litt eller svært enig i at det befruktende egget er et levende individ av menneskearten. 45 prosent er svært eller litt uenig i dette.

• Åtte av ti mener at fare for alvorlig sykdom hos barnet fortsatt bør være en selvstendig abortgrunn etter uke 12.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• Tre av ti nordmenn er litt eller svært enig i å utvide grensen for selvbestemt abort fra 12 til 18 uker. Nesten halvparten er svært eller litt uenig. Tre av ti er usikre.