Flere jøder forlater Frankrike

Synagogebrenning og sterk fremgang for høyreradikale Jan-Marie Le Pen i den franske presidentvalgkampen gjør at stadig flere jøder nå forlater Frankrike.

Frykten stiger blant franske jøder etter at Jean-Marie Le Pen havnet på annenplass under første runde i presidentvalget. Le Pen har omtalt blant annet Holocaust som en historisk ?detalj?.

- Jeg er sjokkert over at folk faktisk kunne stemme på en mann som Le Pen, sier Joel Davide til nyhetsbyrået Reuters. Han er butikkeier i en del av Paris der det bor mange jøder.

Regjeringen til sosialisten Lionel Jospin får kraftig kritikk fra Shimon Samuels i Wiesenthal-senteret . Han anklager regjeringen for passivitet etter angrepene på synagoger og skjendingen av jødiske gravsteder i Frankrike den siste tiden.

- Jacques Chirac kommer til å bli påvirket av dette valget. Han er nødt til å forholde seg til Le Pens velgere i minoritetsspørsmål. Mange lider av fremmedfrykt, sier Samuels.

Stadig flere jøder forlater nå Frankrike. Denne tendensen vil nå bli forsterket, tror Samuels.
Den største jødiske befolkningen i Europa finner vi nettopp i Frankrike. De siste ukene har flere synagoger blitt stukket i brann i landet.

Det gikk mer enn 50 år før det offisielle Frankrike innrømmet å ha hjulpet nazistene under jødeforfølgelsene under andre verdenskrig.

Per Ole Aalberg