Flere gifter seg, færre skiller seg

- Det er konge å være gift, sier KrFU-nestleder Emil André Erstad (21).

- Tror du på noe, er det verdt å satse på. Jeg ser ingen grunn til å vente på noe du kan få med én gang, der­som alt lig­ger til rette for det, sier Emil André Er­stad.

Han gif­tet seg med Kris­tin (21) i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi skul­le stu­de­re i samme by og hadde samme frem­tids­pla­ner, selv om jeg er in­ter­es­sert i po­li­tikk, og hun ikke er det, smi­ler Er­stad. Den ny­bak­te faren hol­der knapt to uker gamle Noah Le­an­der i ar­me­ne.

- Det er stort å få barn, men vel­dig kre­ven­de. Det mer­ker vi som stu­dent­for­eld­re, sier Er­stad.

Po­si­tiv ut­vik­ling

Etter en ned­gang i 2010 og 2011, ble det i fjor en opp­sving på 1200 flere ek­te­skap enn året før. Ser man bort fra tre en­kelt­år, må du helt til­ba­ke til 70-tal­let for å finne flere viel­ser i året, iføl­ge Sta­tis­tisk sen­tral­byrå.

Det var også færre som skil­te seg i fjor. Det var 9900 par som gikk fra hver­and­re, det la­ves­te an­tal­let siden 1999, og 300 færre enn i 2011.

- Det er po­si­ti­ve tall, som vi har all grunn til å være for­nøyd med. Mål­set­nin­gen er at fær­rest mulig går fra hver­and­re, fordi sta­bi­le fa­mi­li­er er det beste for alle par­ter, sier Rann­veig Kvif­te An­der­sen (SV) i fa­mi­lie- og kul­tur­ko­mi­te­en på Stor­tin­get.

Hun mener at økt barne­hage­dek­ning, like­stil­ling og pappa­perm har bi­dratt til den po­si­ti­ve ut­vik­lin­gen.

- Det er også vik­tig å satse vi­de­re på fa­mi­lie­verns­tje­nes­ten, og opp­ford­re til at folk tar kon­takt med in­stan­ser når man får pro­ble­mer, sier And­re­sen.

Tryg­ge ram­mer

For fa­mi­li­en Er­stad var sam­bo­er­skap aldri ak­tu­elt, og de an­be­fa­ler folk å gifte seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Du må bare ta et valg, og være inn­stilt på at dette skal holde, sier Kle­ven Er­stad.

- Du får en sta­bil ramme for hver­da­gen. Det er helt konge, sier Er­stad og smi­ler til kona.

Han på­pe­ker at ek­te­ska­pet også gir en eks­tra trygg­het for fa­mi­lie og ven­ner rundt dem.

- Sjan­se­ne er mye mind­re for å plut­se­lig bryte opp, når vi er gift. Tan­ken er at dette skal vare livet ut.

- Har dere tenkt på hvor­dan dere skal komme gjen­nom de store kri­se­ne i livet, som par?

- Ja, vi har mange par rundt oss, gjer­ne litt eldre men­nes­ker med mer er­fa­ring med å være gift. Vi går på sam­livs­kurs og har lært en del om slike ting. Det er lurt å ha noen du kan snak­ke med som er gift og har vært gjen­nom kri­ser selv, sier Er­stad.

Paret sier de ikke har vært gjen­nom så mange kri­ser enda.

- Mange sier at førs­te året som gift er vans­ke­lig og en inn­gå­ings­fase, men jeg vil si at det har gått vel­dig greit. Bedre enn fryk­tet, smi­ler Emil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som KrFU-po­li­ti­ker er han opp­tatt av å ha gode ord­nin­ger for dem som ikke vel­ger å gifte seg.

- Sam­ti­dig må vi legge til rette for at det skal være lett å gifte seg, og at folk ser på det som et godt al­ter­na­tiv. Det er også vik­tig å fore­byg­ge sam­livs­brudd, mener Er­stad.

Mind­re tabu­be­lagt

Ak­ku­rat det hjel­per Stif­tel­sen Kir­kens Fa­mi­lie­vern med. Fa­mi­lie­ver­net opp­le­ver en tendens til at par tar sam­li­vet på alvor.

- Jeg tror det er blitt mind­re tabu­be­lagt å gå til par­te­ra­pi, og mer ak­sept for å søke til sam­livs­kurs. Jeg tror at i et sam­funn med mye usta­bi­li­tet, søker folk etter noe sta­bilt, sier sam­livs­eks­pert Tor-André Ribe An­ders­sen i fa­mi­lie­vern­kon­to­ret i Follo.

Han opp­le­ver en stor in­ter­es­se for sam­livs­kurs for par, og opp­ford­rer folk til å gå på sam­livs­kurs før pro­ble­me­ne blir for store og fø­lel­se­ne for­svin­ner.

- Da er det stør­re mu­lig­het for en kon­struk­tiv sam­ta­le, som kan bidra til at sam­li­vet lyk­kes, sier sam­livs­eks­per­ten.

(Dagen)

Befolkningsstatistikk

I 2012 ble det inngått 24.350 ekteskap. Det er 1.200 flere enn året før, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Av disse var det 269 par av samme kjønn som giftet seg. Det var omtrent like mange par av samme kjønn som giftet seg som året før. 57 par ble separert, mens 23 par skilte seg.