Flere fly kan være forurenset

Britene utvider kontrollen av fly som kan ha hatt radioaktivt materiale om bord.

Innenriksminister John Reid sier det er funnet slike stoffer på tolv steder i Storbritannia.

Undersøkelsene er ledd i etterforskningen etter den forgiftede etterretningsagenten Aleksandr Litvinenkos død. Svenske myndigheter frykter at fly fra selskapet British Airways (BA) med spor av radioaktive stoffer kan ha landet i Sverige.

Britene har sjekket tre BA-fly, sa Reid i Underhuset i dag.

En maskin som er leaset av det russiske selskapet Transaero, og som kom til Londons hovedflyplass Heathrow i dag, ble også sjekket. Det ble senere klart at dette flyet ikke utgjør noen helsefare for reisende.

Til nå er svært små mengder av radioaktivitet funnet om bord i to BA-fly.

Sverige

Svenske myndigheter frykter at fly fra British Airways, med spor av radioaktivt materiale om bord, kan ha landet i Sverige. Spor av slikt materiale er funnet om bord i BA-fly som Litvinenko hadde reist med.

Rikskriminalpolitiet i Stockholm har bedt sine britiske kolleger om å få utlevert fakta om disse funnene. Politiet opptrer her på vegne av det statlige stråleverninstituttet og sosialmyndighetene.

? Vi håper å få svar i løpet av formiddagen. Vi vil gjerne ha en bekreftelse fra British Airways på at de opplysningene om det radioaktive materialet som er lagt fram, virkelig stemmer, sier politiets talsmann Stefan Svensson.

Uro

Svenske passasjerer som har reist med British Airways, har ifølge TT gitt uttrykk for uro over at de kan ha blitt utsatt for strålefare. Selskapet mener risikoen er så liten at passasjerene ikke trenger kontakte lege.

Flyselskapet har gjort det klart at det vil ta kontakt med alle svensker som har reist med de tre flyene som har hatt eller mistenkes for å ha hatt det radioaktive materialet om bord. Bekymrede svenske passasjerer bes om å ta direkte kontakt med British Airways.

? British Airways har fått beskjed om at tre av selskapets kortdistansefly av typen Boeing 767 er tatt med i etterforskningen av Aleksandr Litvinenkos død. De tre maskinene er tatt ut av trafikk slik at de kan bli undersøkt av rettsmedisinere, opplyser BA.

Passasjer

En av de to russerne som møtte Aleksandr Litvinenko rett før han ble dødssyk, hadde reist med ett av BA-flyene, som nå testes for stråling, skriver den russiske avisen Kommersant. Litvinenko ble akutt syk rett etter møtet i London 1. november og døde på sykehus vel tre uker senere.

Litvinenko-saken har vakt oppsikt også i Russland, spesielt etter at tidligere statsminister Jegor Gaidar ble lagt inn på et sykehus i Moskva med symptomer på forgiftning.

? Legene mener at symptomene helt klart tyder på at han ble forgiftet, sier Gaidars datter Marija ifølge Kommersant.

Aleksandr Litvinenko mente selv at han ble forgiftet på ordre fra Russlands president Vladimir Putin. Gaidar leder en økonomisk tankesmie som ofte har kritisert Putins styrking av statens innflytelse over den russiske økonomien.

NTB