Flere enn 90 ledere skal minnes Nelson Mandela

Sør-Afri­ka for­be­re­der seg på å ta imot flere enn 90 stats- og re­gje­rings­sje­fer som vil hylle Nel­son Mandela. Over 80.000 sør­gen­de er ven­tet til tirs­da­gens minne­se­re­mo­ni i Jo­hann­es­burg.

- Ver­den kom­mer bok­sta­ve­lig talt til Sør-Afri­ka, sier Clay­son Ma­nye­la, som er en av myn­dig­he­te­nes tals­menn.

USAs pre­si­dent Ba­rack Obama og hans fa­mi­lie får sel­skap av tre andre tid­li­ge­re ame­ri­kans­ke pre­si­den­ter i Jo­hann­es­burg. No­bel­pris­vin­ner Jimmy Car­ter kom­mer for å hedre fred­si­ko­net, det samme gjør Geor­ge W. Bush. Bill og Hilla­ry Clin­ton er også ven­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Man­de­la satt 27 år i feng­sel før han ble Sør-Afri­kas førs­te svar­te pre­si­dent. Be­gra­vel­sen hans blir den størs­te siden Pave Jo­han­n­es Paul II ble grav­lagt i Va­ti­ka­net i 2005 og den størs­te i Afri­ka noen­sin­ne.

Sik­ker­hets­ut­ford­rin­ger

FNs ge­ne­ral­sek­re­tær Ban Ki-moon, bri­te­nes stats­mi­nis­ter David Ca­me­ron, Frank­ri­kes François Hol­lan­de og Irans Has­san Rou­ha­ni er blant de mange som rei­ser til Sør-Afri­ka denne uken. Cubas pre­si­dent Raul Castro og Zim­bab­wes Ro­bert Muga­be kom­mer også.

Med så mange ver­dens­le­de­re på ett sted er sik­ker­hets­ut­ford­rin­ge­ne enor­me, men po­li­ti­et sier de er godt for­be­redt og at de sam­ar­bei­der tett med de uten­lands­ke le­der­nes egne liv­vak­ter.

- Å ha så mange stats­le­der her er ikke noen hode­pine for oss. Vi er lært opp gjen­nom årene, sier po­liti­tals­mann Solo­mon Mak­ga­le.

Om­trent 11.000 sol­da­ter skal hjel­pe til med sik­ker­he­ten under den uke­lan­ge mar­ke­rin­gen.

Fra Norge kom­mer stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) og kron­prins Haa­kon. Kjen­di­ser som TV-pro­gram­le­de­ren Oprah Win­frey og ar­tis­ten Bono er også blant de sør­gen­de.

80.000 sør­gen­de

Minne­se­re­mo­ni­en tirs­dag hol­des på Soc­cer City-sta­dio­net i Jo­hann­es­burg. Det var der Man­de­la viste seg of­fent­lig for siste gang, under fi­na­len i fot­ball-VM i 2010. Rundt 80.000 sør­gen­de vil slip­pe inn på sta­dio­net til mar­ke­rin­gen.

De fles­te av de in­ter­na­sjo­na­le le­der­ne vil delta i se­re­mo­ni­en tirs­dag, mens bare noen få vil komme til Man­de­las be­gra­vel­se i føde­byen Qunu søn­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fra ons­dag vil Man­de­la ligge på lit de pa­ra­de i ho­ved­sta­den Pre­to­ria i tre dager. Hver mor­gen vil kis­ten med fri­gjø­rings­hel­ten bli frak­tet gjen­nom ga­te­ne i byen for å gi så mange sør­afri­ka­ne­re som mulig an­led­ning til å ta far­vel med lands­fa­de­ren.

Noen glim­rer også med sitt fra­vær. Is­ra­els stats­mi­nis­ter Ben­ja­min Netanyahu kom­mer ikke fordi rei­se- og sik­ker­hets­kost­na­de­ne blir for store. Freds­pris­vin­ner Dalai Lama er blitt nek­tet visum til Sør-Afri­ka to gan­ger de siste årene og kom­mer hel­ler ikke til se­re­mo­ni­en. (©NTB)

Les også
Netanyahu dropper Mandela-bisettelse
Les også
Israels ambassade mener Palestinakomiteen misbruker Nelson Mandela-sitat