Zaatari flyktningleir i Jordan var i 2014 verdens nest største. Jordan er det landet i verden som har tatt imot flest flyktninger, med 2,7 millioner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Flere delstater i USA avviser syriske flyktninger

Flere republikanske delstater, kongressmedlemmer og presidentkandidater vil hindre at president Barack Obama åpner for syriske flyktninger i USA.

Obama lovte i september at USA skal ta sitt ansvar for flyktningkrisen i Midtøsten og Europa, og han ga FN beskjed om at landet vil ta imot 10.000 flyktninger fra Syria.

Flyktningene skal spres over hele landet, og de må gjennomgå grundige bakgrunnssjekker før de slippes inn i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men etter terrorangrepet i Paris har motviljen vokst, og den republikanske presidentkandidaten Jeb Bush sa at USA må prioritere kristne flyktninger fra Syria, et forslag Obama kalte skammelig.

Den republikanske presidentkandidaten Ben Carson ba på sin side Kongressen trekke tilbake finansieringen av alle programmer for å hente flyktninger fra Syria, og sier at myndighetene må overvåke alle syriske flyktninger som allerede er i landet.

17 delstater, blant dem Texas, Alabama og Louisiana, har gjort det klart at de vil nekte å ta imot syriske flyktninger. Kun én av delstatene, New Hampshire, har demokratisk guvernør.

I Kongressen melder den republikanske senatoren Jeff Sessions at han vil prøve å få gjennom lovgiving som kan stanse Obamas plan om å ta inn flyktninger.

Les også
Flere enn 1.500 asylsøkere borte fra norske mottak
Les også
Trussel mot Washington og USA i ny IS-video
Les også
2.502 asylsøkere til Norge i forrige uke
Les også
Cameron: – På tide å bombe mål i Syria
Les også
Frankrike advarer om nye terrorangrep