Flåthen til angrep på Frp

LO-le­der Roar Flåt­hen gikk til an­grep på Frem­skritts­par­ti­ets for­slag om of­fent­lig minste­lønn i sin åp­nings­tale under LO-kon­gres­sen fre­dag.

Frem­skritts­par­ti­ets ar­beids­po­li­tis­ke tals­mannRo­bert Eriks­son har i brevs form bedt om et bedre for­hold tilLO, men til­nær­mel­se­ne ble blankt av­vist av Flåt­hen.

- I Europa er minstelønna 7-8 euro i timen. Med offentlig minstelønn blir ikke 60 kroner i timen sosial dumping. Da vil 60 kroner i timen bli lov, sa Flåthen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvem er for nasjonal minstelønn i Norge? Jo, det er arbeidsgiverne det, sa den avtroppende LO-lederen, som la til at han begynner å bli vant til angrep på arbeiderbevegelsen fra Frps side.

- Fremskrittspartiet er imot solidaransvar, innsynsrett for tillitsvalgte og kollektiv søksmålsrett. Dette er alle tiltak som gjør at vi kan avdekke sosial dumping og gjøre noe med det.

- Borgerlig trussel

Også Høyre fikk refs av Flåthen for forslaget om en ny maritim strategi. Han mener signalene fra partiet i praksis vil være en strategi for sosial dumping i norske farvann og i olje- og gassnæringen.

- Høyesterettsdommen i verftssaken viser at det ikke er EØS-avtalen som er den største trusselen mot tariffavtalene og vår sjølråderett i arbeidslivspolitikken. Det er den borgerlige politikken som er trusselen, sa han og ba LO-delegatene jobbe for fire nye år for Jens Stol­ten­berg og den rødgrønne regjeringen.

Flåthen kom også inn på den økonomiske krisen i euroområdet og viste til arbeidsledigheten i borgerlig styrte Sverige.

- Det snakkes om en tapt generasjon. Svensk ungdom kommer til Norge i hopetall. De busses inn over grensen. Velkommen, sier jeg. Gjør som norske ungdommer og organiser dere. Vi skal sikre dere anstendige lønns- og arbeidsvilkår.

Skyer på himmelen

LO-lederen erkjente i talen at alt ikke er rosenrødt her hjemme heller. Todelingen i økonomien mellom oljesmurte virksomheter og de øvrige bekymrer, i likhet med situasjonen i treforedlingsindustrien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har en treforedlingsindustri som er i ferd med å forsvinne, sa Flåthen som mener skogeierne og industrikonsernene nå må følge opp regjeringens tiltakspakke som kom tidligere denne uka.

- Det er ingen tvil om at skogindustrien har forsømt seg når det gjelder innovasjon og utvikling. Men det er ikke for sent.Borregaard tok grep og er nå en av verdens mest avanserte trekjemifabrikker. (©NTB)