Minst en person og en gjerningsperson er drept og femten såret i angrepene i østerrikske hovedstaden mandag kveld, opplyser myndighetene. Foto: Ronald Zak, AP, NTB

Fire drept i terrorangrep i Wien: En gjerningsperson var IS-sympatisør

Den ene av flere mulige gjerningsmenn som drepte fire mennesker i Wien mandag kveld, var en 20 år gammel IS-sympatisør med bakgrunn fra Nord-Makedonia.

20-åringen, som ble drept av politiet, var væpnet med automatgevær, pistol og machete og iført et falskt bombebelte.

Det ble åpnet ild på seks ulike steder i et populært utelivsområde i sentrum av Wien, og to menn og to kvinner ble drept. 17 andre ble såret under skytingen, blant dem en politimann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tilstanden for sju av de sårede blir av sykehuskilder betegnet som kritisk, ifølge nyhetsbyrået APA.

Tirsdag ettermiddag ble ytterligere en mann pågrepet i den østerrikske byen Linz, opplyser rikskringkasteren ORF.

Tidligere dømt for IS-tilknytning

20-åringen som ble drept av politiet, hadde både nordmakedonsk og østerriksk statsborgerskap.

Ifølge Østerrikes innenriksminister Karl Nehammer ble han i april i fjor dømt til 22 måneders fengsel etter å ha forsøkt å slutte seg til den ytterliggående islamistgruppen IS i Syria. I desember i fjor prøveløslatt.

Politiet jaktet tirsdag fortsatt på flere andre mulige gjerningsmenn, og Wiens innbyggere ble bedt om å holde seg innendørs.

– Vi kan ikke utelukke at det kan være andre gjerningsmenn, sa innenriksminister Karl Nehammer under en pressekonferanse i morgentimene.

Flere områder i byen er sperret av, og politihelikoptre fløy lavt over byen tirsdag formiddag. Soldater ble samtidig satt inn for å vokte viktige bygninger.

Slo til mot 15 adresser

Politiet sprengte seg natt til tirsdag inn i den drepte 20-åringens leilighet der det ifølge Nehammer ble funnet materiale som knytter ham til IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet slo også til mot 15 andre adresser i Wien-området, og det ble foretatt flere pågripelser. identiteten til de pågrepne er ikke kjent, og der er heller ikke kjent hva som eventuelt knytter dem til 20-åringen eller mandagens angrep.

– Politiet vårt kommer til å opptre besluttsomt mot dette frastøtende terrorangrepet, tvitret Østerrikes statsminister Sebastian Kurz tirsdag.

– Vi kommer aldri til å la oss skremme av terrorisme og vil slå tilbake med alle midler, la han til.

Siste kveld før nedstenging

Mandagens angrep startet i en del av Wien som er kjent for sitt uteliv, og gjerningsmannen åpnet ifølge ordfører Michael Ludwig ild både inne og utenfor flere barer.

Østerrike er i ferd med å innføre strengere koronarestriksjoner på grunn av stigende smittetall, og mandag var siste kveld restauranter og barer var åpne.

Spesialstyrker fra flere land

Ifølge innenriksministeren bisto flere naboland med spesialstyrker i jakten på flere gjerningspersoner.

Det ble utplassert 1.000 politifolk i Wien og etterforskningen av hendelsen er i full gang. Hæren ble også satt inn for å sikre ambassader og andre truede bygninger.

Les også
Terrorangrep i Wien: Seks steder er blitt angrepet – flere skadet og drept