Fire døde under millionprotest i Egypt

Minst fire per­soner er døde under de om­fat­ten­de de­mon­stra­sjo­ne­ne mot pre­si­dent Mo­ham­med Mursi i Egypt. Hæren i lan­det sier «mil­lio­ner» tok til ga­te­ne for å pro­te­ste­re søn­dag.

På dagen ett år etter at Mursi tok over som pre­si­dent, har egyp­ter­ne flom­met ut i ga­te­ne for å vise sin mis­nøye med pre­si­den­ten og Det mus­lims­ke bror­ska­pet.

- Det er den størs­te pro­tes­ten i Egypts his­to­rie, sier en kilde i det mi­li­tæ­re til ny­hets­by­rå­et AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tahrir-plas­sen

Vei­ven­de med flagg og med rop om at re­gi­met må for­svin­ne hadde flere enn 200.000 egyp­te­re sam­let seg på Tahrir-plas­sen i ho­ved­sta­den Kairo. De­mon­stran­te­ne kre­ver at pre­si­den­ten går av.

- Fol­ket vil at re­gi­met skal falle!, ropte folke­meng­den.

Dette er den størs­te de­mon­stra­sjo­nen på plas­sen siden pro­tes­te­ne mot Hosni Muba­rak i 2011.

Også i byene Alex­and­ria, Menuf, Ma­hal­la, Suez, Port Said og Mur­sis hjem­by Zag­azig var det store de­mon­stra­sjo­ner mot pre­si­den­ten søn­dag.

Sam­men­støt

I byen Beni Suef, som lig­ger sør for Kairo i Nil­del­ta­et, ble en per­son drept og rundt 40 skadd da til­hen­ge­re og mot­stan­de­re av Mursi bar­ket sam­men uten­for kon­to­re­ne til den po­li­tis­ke delen av Det mus­lims­ke bror­skaps.

Iføl­ge egyp­tis­ke tje­neste­menn ble en de­mon­strant drept da væp­ne­de menn på en mo­tor­syk­kel skjøt mot en folke­meng­de i byen As­si­ut.

Iføl­ge ny­hets­by­rå­et Reu­ters skal til sam­men tre ha blitt drept i byen søn­dag.

Bror­ska­pet sier også at be­ve­gel­sens ho­ved­kon­tor i Kairo ble an­grep av ra­sen­de mot­stan­de­re av pre­si­den­ten søn­dag. De­mon­stran­te­ne skal ha kas­tet ben­sin­bom­ber og ha skutt mot vak­te­ne ved kom­plek­set.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Inn­røm­mel­ser

Le­de­ren av det nest størs­te isla­mis­tis­ke par­ti­et i Egypt, Nour, kre­ver nå at pre­si­dent Mursi «kom­mer med inn­røm­mel­ser» for å hind­re blods­ut­gy­tel­ser. Par­ti­et hjalp Mursi til mak­ten.

I et in­ter­vju med Reu­ters til­byr parti­le­der Younis Mak­hyoun seg å være en mek­ler mel­lom par­te­ne, men han av­vi­ser kra­ve­ne om at pre­si­den­ten må gå av.

- Inn­røm­mel­ser er nød­ven­dig, selv om det er vans­ke­lig. Vi er be­kym­ret for en opp­trap­ping som vil være vans­ke­lig å kon­trol­le­re, sier Mak­hyoun. (©NTB)