Fire bortførte jenter rømte fra Boko Haram

Ytterligere fire av de over 200 jentene som ble kidnappet av Boko Haram i Nigeria i april, klarte å rømme, ifølge lokale myndigheter. Men det er uvisst når det skjedde.

- Yt­ter­li­ge­re fire jen­ter som ble kid­nap­pet av Boko Haram for­ri­ge måned, har klart å stik­ke av fra sine fange­vok­te­re, sa ut­dan­nings­mi­nis­ter Musa Inuwa i del­sta­ten Borno ons­dag.

Inuwa for­tel­ler at jen­te­ne er blitt gjen­for­ent med sine for­eld­re, men vil ikke gi noen de­tal­jer om fluk­ten eller når det skal ha skjedd. En annen tje­neste­mann fra del­stats­myn­dig­he­te­ne sier imid­ler­tid til Reu­ters at det kan ha skjedd for flere uker siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det var litt etter de førs­te som rømte, men vi tvi­ler på at dette er snakk om en flukt som skjed­de nylig, sier den ikke navn­git­te kil­den.

Jen­te­ne ble kid­nap­pet av per­soner fra den isla­mis­tis­ke opp­rørs­grup­pen Boko Haram den 14. april. Bort­fø­rin­gen skjed­de på sko­len jen­te­ne gikk på i den nord­øst­li­ge lands­byen Chi­bok. Væp­nen­de menn om­rin­get sko­len, stuet jen­te­ne inn i laste­bi­ler og kjør­te av gårde. 53 jen­ter klar­te kort tid etter­på å komme seg unna.

Fort­satt er 219 jen­ter sav­net.

- Vet hvor de er

Man­dag gikk Ni­ge­rias for­svars­sjef Alex Badeh ut og sa at ni­ge­ri­ans­ke myn­dig­he­ter har fun­net ut hvor jen­te­ne hol­des fan­get, men at han ikke kunne for­tel­le mer om det.

- Vi job­ber med det. Vi kom­mer til å få jen­te­ne til­ba­ke, sa for­svars­sje­fen etter å ha hen­vendt seg til de­mon­stran­ter i Abuja som kre­ver at myn­dig­he­te­ne gjør alt de kan for å finne gis­le­ne.

USAs uten­riks­de­par­te­men­tet ut­tal­te tirs­dag at de ikke vil dis­ku­te­re opp­lys­nin­ge­ne of­fent­lig på grunn av deres ret­nings­lin­jer og av hen­syn til jen­te­nes sik­ker­het.

Bort­fø­rin­gen av jen­te­ne har vakt harme ver­den over og for alvor satt Boko Haram i det in­ter­na­sjo­na­le søke­ly­set. USA er blant lan­de­ne som del­tar i den in­ter­na­sjo­na­le inn­sat­sen for å finne jen­te­ne. Mange fryk­ter at en red­nings­ak­sjon in­ne­bæ­rer en stor ri­si­ko for at jen­te­ne blir drept.

Tu­sen­vis drept

Boko Haram betyr «vest­lig ut­dan­ning er synd», og grup­pen har tid­li­ge­re gjort det klart at de mener de bort­før­te jen­te­ne ikke skul­le vært på sko­len, men hel­ler vært gift.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opp­rørs­grup­pen kjem­per en vol­de­lig kamp for en isla­mis­tisk stat i det nord­li­ge Ni­ge­ria og har ut­vik­let seg til å bli en stor trus­sel mot sik­ker­he­ten i lan­det. Siden 2009 har grup­pen stått bak tu­sen­vis av drap.

NTB

Les også
28 drept i nye Boko Haram-angrep i Nigeria