Onkel Skrue avfotografert der han pryder et bord i Oslo Børs. Denne krabaten er kjent for å ha mye penger, men er ikke like glad i å bruke dem. Det kan også bli mange aksjeselskaps bane i disse tider. Folk er mer forsiktig med pengebruken.

Finnanskrisen demper kjøpslysten

Forbrukere verden over tenker seg om både to og flere ganger før de åpner pengepungen, og følgene kan bli enorme.

Debatt: Er du forsiktig med innkjøpene nå til dags?

Fagøkonomer frykter en global resesjon, et teknisk uttrykk for en mer enn forbigående økonomisk nedgang.Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILOs sjef Juan Somavia sier massetap av jobber kan ramme arbeidstakere og deres familier verden over.Bilindustrien i USA slet tungt med salget allerede før kaoset brøt ut i finansmarkedene. Nå snakker gigantene General Motors og Chrysler - nummer én og nummer tre blant USAs bilprodusenter - om en fusjon.
Ford selger
Samtidig vurderer Ford å selge deler av sin aksjepost på 33,4 prosent i japanske Mazda, skrev finansavisenWall Street Journal mandag. Det var uklart hvor mye Ford ønsker å selge seg ned, og konsernet ville ikke kommentere meldingen.
Ifølge tyskeHandelsblatt rammer krisen spesielt salget av luksusbiler og store firmabiler. Men den ustanselige strømmen av meldinger om banker i vanskeligheter og statlige redningspakker har fått folk flest til å bli mer forsiktige med pengebruken.
- Jeg kjøper mindre, for eksempel av flaskevann, sier den tyske studenten Sarah Klaus til nyhetsbyrået Reuters.
- Det er nokså skremmende å tenke på at denne finanskrisen faktisk påvirker livsstilen min, tilføyer hun.
Blir hjemme
Spanske medier kan fortelle om godt voksne mennesker som er blitt nødt til å flytte hjem til foreldrene sine.
- Jeg måtte flytte ut av leiligheten min, akkurat da jeg hadde skaffet meg alt jeg trengte, sukker Marc Solsona. Han hadde nettopp fått seg sitt eget husvære i Barcelona, da finanskrisen brøt ut og han mistet jobben som eiendomsmegler.
Folk sparer der de kan, og det går langt fra bare ut over boligmarkedet eller salget av luksusvarer. De svakeste av de svake rammes også, når folk flest føler behovet for å spare: I Italia har beløpet som gis som gaver til barnehjemsbarn gått ned med 20 prosent, og det skyldes ifølge den veldedige organisasjonen AIBA uro over krisen i bankvesenet.
Tre av fire briter har nå om dagen med seg matpakke på jobb, selv om det fortsatt er ganske billig å spise lunsj på puben. Enkelte puber tilbyr som mottrekk rabatt, når folk tar med seg grønnsaker fra egen kjøkkenhage og leverer dem på vertshusets kjøkken.
Dropper vann
Salget av kjente flaskevannmerker som Aquafina og Volvic har stupt,meldte Financial Times i september. Det er billigere å drikke vann fra springen, og i USA selges det nå mindre mineralvann på flaske enn noen gang det siste tiåret.
Blant dyrere produkter kan personlige datamaskiner og utstyr til PC-er bli blant krisens ofre.
Men aldri så galt at det ikke er godt for noen: Selv om finanskrisen får mange til å skjelve i buksene, er de ikke så redde at de putter pengene i madrassen. Den franske pengeskapmakeren Solon har hatt en salgsvekst på 30 prosent de siste ukene. (©NTB)