Filadelfiakirken Oslo planter for første gang

Innen 2020 skal Pinsebevegelsen ha plantet 50 nye menigheter. Målet ble satt i 2012. Siden den gang har 20 nye menigheter blitt etablert.

– Vi merker en oppblomstring og et økende engasjement i bevegelsen. Vi erfarer at unge ledere planter nye menigheter. Derfor er målet med 30 nyplantinger innen 2020 realistisk, sier Sigmund Kristoffersen i lederrådet iPinsebevegelsen.

De to mest offensive nettverkene er Intro og Salt. Intro-nettverket har plantet åtte menigheter og tilbyr ti gudstjenester hver søndag. Nettverket startet i Sandnes i 2004. Menighetene omtales gjerne som sites, eller «en menighet på flere steder».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Biskop Per Arne Dahl:«Jeg er julevenn, påskevenn og pinsevenn»

Salt i Bergen har plantet tre menigheter, og tilbyr fem gudstjenester. Den fjerde menigheten er på gang med åpning til høsten. Også Salt omtaler nettverket som en menighet på flere steder.

Ny strategi

Norge største frimenighet, Filadelfiakirken Oslo, planter sin første menighet i Lillestrøm til høsten. PastorAndreas Hegertun har tilbrakt to måneder i USA denne høsten for å studere flerstedmenigheter.

– Kirker både i USA og i Europa finner synergien mellom å utvikle noen kvaliteter sentralt, kombinert med styrken i å være kirken nært lokalt der folk bor.

Han er overbevist om at dette er strategien som gjelder for Pinsebevegelsen i Norge.

– Pinsebevegelsen har tidligere lagt vekt på helt selvstendige menigheter. Dette har vært en riktig strategi for å få mange menigheter flere steder. Nå ser vi at små menigheter gjerne vil være koblet tettere med større menigheter for å få gode synergier. Jeg tror fremtiden til Pinsebevegelsen ligger i flerstedsmenigheter, sier Hegertun.

Ulike modeller

– Man kan plante slike menigheter i flere bysentrum med definerte målgrupper, slik for eksempelHillsong og Intro gjør, eller man kan plante flere menigheter innenfor et bestemt område, slik for eksempel Saddleback i California og Salt gjør. For Filadelfiakirken tror vi den sistnevnte strategien vil være den riktige på kort sikt, sier pastoren.

ANALYSE:Disse ti trendene vil prege norske menigheter i 2016

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hegertun tror at kristne uten problem kan reise en halvtime for å få gå i en kirke de liker.

– Men det vil ikke kirkefremmede. Dermed må kirke være lokalt. Skal vi være en kirke som når stor-Oslo trenger å være lokale samtidig som vi bevarer styrken fra storkirken med de ressurser som fins der, sier Hegertun.

Enkeltpersoner

– Til nå har slike nettverk vært knyttet til enkeltpersoner. Må det være slik?

– Nei, jeg tror ikke det må være knyttet til enkeltpersoner, men det må være knyttet til et tydelig lederskap og en tydelig kultur. For å klare og multipliserer det som fungerer godt trenger man tydelig lederskap og gode eksempler.