Fem punkter står mellom Tyrkia og visumfrihet til Europa

Tyrkia truer med å skrote flyktningavtalen med EU hvis tyrkere ikke får reise visumfritt i Schengen-området. Men EU står beinhardt på fem vilkår for å oppfylle kravet.

Spørsmålet om visumfrihet er de siste månedene blitt én av de vanskeligste knutene i EUs samarbeid med Tyrkia.

Nå har Europarådet fått i oppgave å forsøke å mekle i striden, der det spesielt er uenighet om den tyrkiske terrorloven som har skapt hodepine. Men EUs krav om justeringer i loven er bare ett av flere vilkår Tyrkia må oppfylle for at EU skal gå med på å gi visumfrihet til tyrkiske statsborgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fem punkter

Alt i alt har EU listet opp 72 vilkår for å innvilge visumfrihet til Tyrkia. Siden forhandlingene startet i 2013, har Tyrkia oppfylt 65 av disse.

To av vilkårene har EU konkludert med at uansett ikke kan oppfylles i tide, deriblant innføring av biometriske pass. Tyrkia har derfor fått utvidet frist til å oppfylle disse.

Dermed gjenstår fem vilkår som må oppfylles av tyrkerne:

* Gjennomføring av nye korrupsjonstiltak i tråd med anbefalinger fra Europarådet.

* Tilpasning av personopplysningsloven til EU-standard.

* Ferdigstillelse av en samarbeidsavtale med Europol.

* Åpning for rettslig samarbeid med alle medlemsland i EU i kriminalsaker.

* Tilpasning av antiterrorloven og rettslig praksis i terrorsaker til EU-standard.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Strid om terrorlov

Spesielt det siste punktet har vært vanskelig i forhandlingene. EU mener Tyrkias antiterrorlov er for vidtrekkende og krever spesielt at definisjonen av terror må innskrenkes slik at loven ikke kan misbrukes til å fengsle journalister, forskere og intellektuelle.

Tyrkia mener på sin side at lovgivningen er helt nødvendig i kampen mot ekstremistgruppen IS og væpnede kurdiske grupper, og etter det mislykkede kuppet i sommer er tyrkerne bare blitt enda mindre villige til å gå med på endringer.

EU-kommisjonen har varslet at det vil komme en ny statusrapport om saken i løpet av september.

Flyktningavtalen i spill

Striden har fått Tyrkia til å true med å bryte ut av flyktningavtalen som ble inngått med EU i mars, og som ses på som en sentral brikke i EUs innsats for å få kontroll over strømmen av asylsøkere som kommer til Hellas over Egeerhavet.

Avtalen innebærer at EU får returnere flyktninger og migranter som tar seg ulovlig over til Hellas. For hver asylsøker som blir returnert, må EU ta en syrisk flyktning tilbake. I tillegg skal Tyrkia få flere milliarder euro i hjelp.

Etter det mislykkede kuppet i Tyrkia i sommer har tonen surnet betydelig, men partene forsøker nå å få prosessen på sporet igjen.

Møte i Strasbourg

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu er onsdag i Strasbourg, der han skal snakke med utsendinger fra medlemslandene i Europarådet om situasjonen i Tyrkia. Også utenriksminister Børge Brende (H) og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland deltar.

Tyrkia sa i forrige uke at landet er villig til å diskutere landets terrorlov med Europarådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge EU Observer sier en EU-kilde at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan også har gått med på en utsettelse av visumfrihet.

Tyrkias krav har så langt vært at visumfrihet må innføres i oktober, men nå skal målet være å få ordningen på plass innen nyttår i stedet, ifølge avisa Welt am Sonntag. (©NTB)