OSLO: NLMs hovedkontor i Oslo.

Fem nye varsler mot ledelsen i NLM

– Fire av varslene gjelder saker som var sendt til kontrollkomitéen i fjor, sier hovedstyreleder Raymond Bjuland.

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) har vært jevnlig i medienes søkelys de siste månedene. Bakgrunnen er uro internt i organisasjonen og flere varsler om dårlig lederkultur og varsler som ikke blir fulgt opp.

Ledelsen i NLM har avvist at det er en slik ukultur og har sagt at det i noen tilfeller er snakk om krevende personalsaker eller saker der personer er uenige i beslutninger som er tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kritikk mot hovedstyret

Før jul kom kontrollkomiteen i NLM med sin konklusjon etter å ha undersøkt hvordan de ulike varslene har blitt håndtert av hovedstyret.

I sin konklusjon gav de hovedstyret kritikk:

«Kontrollkomiteens arbeid har avdekket svakheter i behandlingen av varslinger. Varslingene har i noen saker vært gjenstand for manglende og tilfeldig behandling av hovedstyret. Kontrollkomiteen observerer at hovedstyret i behandlingen av noen saker ikke har hatt en tilstrekkelig uavhengighet/avstand til generalsekretæren og administrasjonen».

Videre skriver kontrollkomiteen at det må etableres klarere regler og prosedyrer for hovedstyrets håndtering av varslinger i hovedstyret.

Nye varsler

Dagen kjenner til at det nå har kommet minst fem nye varsler mot ledelsen i Misjonssambandet. Alle varslene har kommet i etterkant av kontrollkomiteens rapport i desember og er sendt til hovedstyret.

– Alle de fem varslene handler om håndtering av tidligere varsler. Fire av varslene gjelder saker som var sendt til kontrollkomitéen i fjor, sier hovedstyreleder Raymond Bjuland.

Dagen kjenner til innholdet i to av varslene. Begge retter kritikk mot måten ledelsen i NLM har håndtert og behandlet tidligere varsler på. Begge gjelder forhold fra de fire siste årene.

Bjuland ønsker ikke å kommentere de nye varslene ytterligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er i en prosess med disse tingene. Dette er noe vi arbeider med internt og som har stor prioritet. Jeg vil derfor ikke kommentere på dette tidspunktet, sier Bjuland.

Ukjent

Hovedstyret vedtok i desember at de ville jobbe med å forbedre rutinene for varsling utover våren.

– Vi vil innhente ekstern konsulent-hjelp som kan gi oss råd om forbedring av rutinene. Rådene vi får her vil hjelpe oss til å gå videre med, og eventuelt til å ta opp tidligere saker, sa Bjuland til Dagen i januar.

Neste hovedstyremøtet er torsdag 4. og fredag 5. februar. Det er ikke avklart om hovedstyret i det møtet vil ta stilling til hvordan varslene skal behandles videre. Det er uklart om de venter på de nye prosedyrene for behandling av varsler. De nye prosedyrene er forventet ferdigstilt til sommeren, men deler av arbeidet kan være ferdig før.

Leder for medarbeiderforeningen i NLM, Frode Granerud, sier de nye varslene er ukjent for ham.

– Jeg er kjent med at det kom noen flere varsler etter saken var i media i høst, men jeg er ikke kjent med at det er kommet flere etter at kontrollkomiteen la frem sin rapport. Det er nytt for meg.

Les også
Nå skal NLM-ansatte svare på om de har opplevd maktmisbruk
Les også
Lokalradio ville ikke sende NLM-ledelsens podkast
Les også
Hvem skal granske granskerne?