Venstres nye leder Trine Skei Grande mottar applaus fra salen etter å ha blitt valgt til leder under Venstres landsmøte i Sarpsborg lørdag.

Fem milliardløfter fra Venstres nye leder

Trine Skei Grande slo til med fem milliardløfter i sin første tale som Venstre-leder. Og hun langet ut mot SV og resten av regjeringen.

- Å, det må være flaut å være i SV, nærmest hvisket den nyvalgte Venstre-lederen fra talerstolen.
 
- Med SV i regjering har vi sett ni av ti vindkraftverk bli lagt på is. Det er blitt satt ny norgesrekord i leting etter olje og gass, og Soria Moria II er jo nærmest et miljøpolitisk konkursbo, sa Skei Grande.
 
 
Hun gikk til angrep på den rødgrønne regjeringen, som hun mener er konservativ, lite nytenkende og formyndersk.
 
- Noen av oss vokste opp med Politimester Bastian som ideal. Denne regjeringens ideal er Tante Sofie. Jeg er sikker på at de snart påbyr at man skal holde seg i gelenderet når man går ned trappa.
 
Fem løfter
 
I en tale som trakk historiske linjer tilbake til store Venstre-menn som Steen, Knudsen og Mowinckel, fant Skei Grande også rom for konkrete politiske løfter.
 
- Hvert år skal vi prioritere 1 milliard kroner mer til lærere, forskning, selvstendig næringsdrivende, jernbane og fattigdom. I tillegg kommer et kraftfullt grønt skatteskifte. Og vi skal gjøre det ved omprioriteringer, sa hun.
 
 
Bosatt i multietniske Gamlebyen i Oslo har 40-åringen fra Overhalla i Nord-Trøndelag gjentatte ganger vist seg som en varm forkjemper for det flerkulturelle samfunnet. Det gjorde hun i sin første landsmøtetale også.
 
- En ting jeg er stolt av, er vår prinsipielle og humane tilnærming til innvandringsfeltet. For de aller fleste av oss er hverdagen blitt flerkulturell. Og jeg elsker det!
 
 
Trine Skei Grande lover fortsatt innsats på tradisjonelle Venstre-områder som personvern, klima og småbedrifter. I tillegg har hun ambisjoner om å bygge et radikalt borgerlig parti, som lytter til alminnelige mennesker.
 
- Jeg vil at vi i Venstre skal gjenreise rollen som folkevalgt og ombud. Vår jobb er å lage politikk for hverdagens mennesker, sier hun.
 
Gleder seg
 
Trine Skei Grande ble klappet inn til ledervervet uten motkandidat under partiets landsmøte i Sarpsborg lørdag. Første nestleder blir Helge Solum Larsen (41) fra Stavanger, mens Ola Elvestuen (42) fortsetter som andre nestleder i partiet.
 
- Det er en stor oppgave, men ingenting som er viktig er lett. Jeg gleder meg til å bygge organisasjon og fronte et klart og tydelig alternativ som bør appellere til mange ved valget i 2011, sier hun.
 
 
Allerede valgnatta i fjor kunngjorde Lars Sponheim sin avgang som partileder etter 14 år i stillingen. Årsaken var det svake valgresultatet som krympet Venstres stortingsgruppe fra ti til to representanter.
 
- Jeg har en oppgave i å videreføre det mine to - svært så ulike - forgjengere og læremestere har lært meg. Odd Einar Dørums evne til å se den liberale ideologien i ombudsrollen og Lars Sponheims evne til å finne politiske løsninger og bringe oss til makt, sier hun. (©NTB)