OPPDRAG UTFØRT: Mandag leverte Stein Kinserdal rapport om senaborter til helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Bildet er fra Støres besøk på Sykehuset i Vestfold, hvor Kinserdal er administrerende direktør, i fjor. (Foto: Peder Gjersøe, NTB scanpix)

Fastholder grensen for senaborter

Ekspertutvalg foreslår å holde fast på øvre grense for senaborter på 22 uker. KrF er skuffet.

Det uavhengige ekspertutvalget som ble nedsatt etter at jordmødre slo alarm om foster som viste livstegn etter aborten, kom mandag med sine anbefalinger til helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre. Der fastholder de presiseringen som Helsedirektoratet kom med i fjor om at grensen for sene svangerskapsavbrudd går ved 22 fullgåtte uker.

Utvalget anbefaler at det i stedet brukes det mer presise 21+6 dager for å unngå ulike tolkninger. En person i utvalget foreslår å senke grensen med en uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hva er det overordnede hensynet til ekspertgruppen?

- Å avveie de hensyn som lovgiver har ment skal legges til grunn, men som ikke fullt ut har vært praktisert på alle områder. Kvinnen skal få sine rettigheter oppfylt på en god måte og fosteret skal få det vern det skal ha, sier Helga Arianson, nestleder for ekspertgruppen.

- Hvorfor går dere ikke lenger ned enn 21+6 uker som øvre grense for senaborter?

- Det er ulike hensyn å ta, og vi har landet på 21+6 for å ha avstand til en svangerskapslengde på uke 23-24 hvor fosteret defineres som levedyktig. Men er er det ingen absolutte svar. Dette er veldig vanskelig og er uttrykk for gruppens vurdering.

Utvalget har ikke kartlagt omfanget av senaborter etter 22. uke før presiseringen fra Helsedirektoratet kom.

- Etter presiseringen fra Helsedirektoratet har det ikke vært gjort svangerskapsavbrudd etter 21+6. Vi har forholdt oss til status og gått videre herfra, sier Arianson.

Skuf­fet

Fun­ge­ren­de KrF-le­der Dag­run Erik­sen fikk i fjor for­sik­ring fra stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg (Ap) om at leve­dyk­ti­ge fos­ter ikke skal abor­te­res.

- Vi er skuf­fet over at det ikke er fore­slått inn­stram­ming i tids­punk­tet for senabort. Mindre­tal­let tar inn over seg den medi­sins­ke ut­vik­lin­gen, sier Erik­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF fore­slår at 18 full­gåt­te uker skal være øvre gren­se.

- Da ville vi vært sikre på at lin­je­ne for abort og leve­dyk­tig­het ikke krys­ser hver­and­re.

Erik­sen roser ut­val­get for at de vil ha mer kunn­skap i nemn­de­ne, men etter­ly­ser at de også skal for­mid­le kunn­skap om hva det vil si å leve med funk­sjons­hem­ming på en po­si­tiv måte.

- Det må være en dia­log om hvil­ke mu­lig­he­ter, og ikke bare pro­ble­mer, som fin­nes, sier hun.

Hun rea­ge­rer også på at ut­val­get av­fei­er mu­li­ge livs­tegn på abor­ter­te fos­ter med at det er kram­per og re­flek­ser som kan opp­tre ned til 13. til 15. uke.

- Al­vor­lig spørs­mål

Helse­po­li­tisk tal­s­per­son i Ar­bei­der­par­ti­et, Håkon Haug­li, viser til at ut­val­get vil pre­si­se­re helt klart hva uke 22 betyr.

- Det er et al­vor­lig spørs­mål for dem det gjel­der. Det må gås grun­dig inn i hvor­dan ting gjø­res best. Jeg er over­be­vist om at helse- og om­sorgs­mi­nis­te­ren vil følge opp dette på en vel­dig god måte, sier han.

Eks­pert­ut­val­get be­står av leger, ju­ris­ter og jord­mød­re, som fikk i opp­drag å se på abort­re­gel­verk og prak­sis.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rap­por­ten kom­mer etter at Helse­di­rek­to­ra­tet i mai i fjor slo fast at Klage­nemn­da for sen­abor­ter hadde sagt ja til 10 abor­ter som kan ha vært i strid med loven.

Det var to jord­mød­re ved Riks­hos­pi­ta­let som i mai 2011 vars­let le­del­sen ved syke­hu­set om at de hadde abor­tert et friskt fos­ter, nes­ten 6 må­ne­der gam­melt. Syke­hu­set vars­let Helse­di­rek­to­ra­tet fordi de fryk­tet at de hadde brutt norsk lov. Syke­hu­set har ikke inn­syn i år­sa­ken til at fos­ter blir abor­tert.

Iføl­ge jord­mød­re­ne ble det i løpet av 2011 abor­tert over ti fost­re som det ikke var noe galt med. Noen hadde et hjer­te som slo mel­lom 45 og 90 mi­nut­ter før det stop­pet

Ut­val­get er ledet av Stein Kin­ser­dal, ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør ved Syke­hu­set i Vest­fold. Fris­ten var satt til 1. mars, men eks­pert­grup­pen fikk ut­satt fris­ten til 8. april.

LES FLERE SAKER OM ABORT HER

Dette foreslår utvalget

Antallet primærnemnder som behandler abortsøknader etter uke 12 skal mer enn halveres fra dagens 34. Ni av de 34 primærnemndene behandlet fem eller færre søknader i 2011.

Kvinner som søker om abort etter 12. uke skal få tilbud om samtale med sosionom.

Den sentrale klagenemnda må kunne tre sammen på så kort varsel at saksbehandlingstiden ikke blir avgjørende for utfallet av nemndsbehandlingen.

De regionale helseforetakenes plikt til å organisere helsetjenesten slik at kvinnen får utført svangerskapsavbrudd styrkes gjennom en endring av regelverket.

Det skal bli plikt til å bruke profesjonelle tolker i nemndsaker hvor kvinnen i dag bruker pårørende og bekjente som tolk.