Får møte helseministeren

Paal-André Grinderud aksjonerer mot åpne vinmonopol på julaften. I går fikk han invitasjon fra selveste helseminister Bent Høie.

- Nå skjer det ting! Grin­de­rud for­me­lig kvit­rer på trå­den og re­fe­re­rer fra e-pos­ten han mot­tok i går: «Helse­mi­nis­te­ren har in­vi­tert deg til møte på kon­to­ret 10. juni klok­ka 16.00. Han vil svært gjer­ne møte deg».

- Nå håper jeg bare at han snur, for det er så vik­tig at han kom­mer på banen. Jeg skal gjøre det som står i min makt så vi får be­vart jul­af­ten. Det er det enes­te jeg ber om. Jeg ber om fire timer jul­af­ten av 365 dager i året, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjen­nom­slag

Lør­dag meld­te Dagen at KrF, etter møte med Grin­der­ud, snud­de i sitt syn. De ville ikke len­ger gå inn for at Vin­mono­po­let skul­le ha åpent på jul­af­ten. De andre af­te­ne­ne hadde par­ti­et ikke kon­klu­dert på ennå.

Grin­de­rud er stor­lig for­nøyd med at helse­mi­nis­te­ren har sagt at han vil møte ham. Fra Helse- og om­sorgs­de­par­te­men­tet får Dagen be­kref­tet at Grin­de­rud er in­vi­tert, men at Høie ikke er til­gjen­ge­lig for kom­men­tar.

- Jeg håper å få et svar i mor­gen på hva som er mulig å få til, sier se­nior­råd­gi­ver Mona Sæve­rud Hi­graff.

Grin­de­rud leser brudd­styk­ker fra bre­vet han har fått: «tak­ker for dine hen­ven­del­ser» og «stats­rå­den øns­ker vel­dig gjer­ne å møte deg».

- Det er fan­ta­tisk! Det nyt­ter! sier han en­tu­si­as­tisk, og leg­ger til: - Jeg tror ikke Høie hadde bedt meg hvis ikke han hadde noe hyg­ge­lig å si.

En grup­pe fra Bar­nas kom­mune­sty­re i Ven­ne­sla bry­ter inn i sam­ta­len mel­lom Dagen og Grin­de­rud. Han opp­ford­rer dem til å ta med seg en lapp og opp­ford­re folk til å sende mail til helse­mi­nis­te­ren.

- Nå skal han møte meg, for­tel­ler han. - Jeg fikk be­skjed i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gir seg ikke

Sam­ta­len fort­set­ter med Dagen i andre enden.

- Jeg står her hver dag nå. Jeg gir meg ikke. Moren min døde da jeg var 16. Hun døde av al­ko­ho­lis­me. Skriv til Høie og si at dere vil at jul­af­ten skal være bar­nas dag, ber han inn­tren­gen­de.

Grin­de­rud sier til Dagen at det er mange folk som stop­per opp.

- Frem­skritts­par­ti­et snak­ker om at folk flest vil ha åpent alt som er på jul­af­ten, men det er ikke sant. Folk flest vil at vin­mono­po­let skal være stengt jul­af­ten, hev­der han.

Siden han be­gyn­te å ak­sjo­ne­re fre­dag, har han delt ut rundt 1.500 lap­per. Fire av de han har møtt har vært ne­ga­ti­ve til bud­ska­pet hans.

- Men de var så to­talt uenig med oss. De drev nær­mest trak­tor­kjø­ring på oss, sier han, og gjen­tar det han har sagt tid­li­ge­re i in­ter­vju­et: - Nå skjer det ting! Nå kom­mer Høie på banen.

Re­gje­rin­gen har, sam­men med Ar­bei­der­par­ti­et, nok støt­te i Stor­tin­get til å få gjen­nom­ført åpne vin­mono­pol på af­te­ne­ne. Men fore­slår ikke Re­gje­rin­gen det, er det neppe noen i op­po­si­sjo­nen som vil tvin­ge re­gje­rin­gen til å inn­føre det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Barn som voks­ne

Helse­mi­nis­ter Bent Høie selv åpnet i dag kon­fe­ran­sen om «Barn som på­rø­ren­de», en nor­disk kon­fe­ran­se som går disse da­ge­ne i Oslo. Det hand­ler om barn som lever i hjem med rus, som mis­ter en fore­satt i syk­dom. I sin åp­nings­tale er­kjen­te han at barn av al­ko­ho­li­ke­re og rus­mis­bru­ke­re ikke har blitt godt nok tatt vare på av sam­fun­net.

- Det er mange flin­ke men­nes­ker som job­ber i denne sek­to­ren, men å ta vare på disse barna er dess­ver­re et for­sømt om­rå­de. Ofte fal­ler barna mel­lom to sto­ler og blir ikke fan­get opp. Vi er­kjen­ner at her har vi ikke gjort en god nok jobb, sa han.

Med den er­kjen­nel­sen kom også mu­lig­he­ten til å løfte ar­bei­det opp, sa Høie vi­de­re. In­nen­for alle ni­vå­er av helse­tje­nes­ten skal det være et mål om at barn skal for­bli i sin rolle som barn, når vok­sen­per­sonen ikke kan ta sin rolle på alvor, sa han.

DAGEN

Regjeringens alkoholpolitikk

Regjeringen foreslo i revidert nasjonal budsjett å endre reglene for taxfree-kjøp, slik at alkoholkvoten vil øke for de som ikke kjøper tobakk.

Regjeringen foreslår også å utvide åpningstidene til Vinmonopolet.

I regjeringserklæringen åpner de for at gårder som driver med småskala produksjon kan reklamere for dette og dele ut smaksprøver.