- Får frivilligheten også økt fradrag Jens?

Stortingsrepresentant Ola T. Lånke (KrF) håper frivilligheten får like god uttelling som LO i årets statsbudsjett.

Statsbudsjettet vil om en uke øke skattefradraget for fagorganiserte med 450 kroner, melder Dagsavisen. For LOs medlemmer utgjør den en samlet skattelette på 100 millioner kroner. Organiserte i andre fagorganisasjoner får også økt fradrag, slik at prislappen totalt blir 190 millioner kroner.

- Vi krever faktisk at politikerne stiller opp i kampen for et velorganisert arbeidsliv. Gi fullt fradrag for fagforeningskontingent, utfordret Gerd-Liv Valla på LO-kongressen før valget i fjor.

Betales over fire år

Hun fikk ikke full uttelling, men Jens Stoltenberg lovte å doble fradraget i løpet av fire år - fra 1.800 til 3.600 kroner. Det løftet ble også stadfestet i Soria Moria-erklæringen.

I budsjettet for i år innfridde de rødgrønne en firedel av løftet, og økte fradraget med 450 kroner. En tilsvarende økning kommer altså i budsjettet for neste år.

Dermed kan alle fagorganiserte trekke fra til sammen 2.700 kroner i selvangivelsen neste år. Det gir en samlet skattelette på 750 kroner.

Ingen i regjeringen eller fagbevegelsen vil kommentere økningen offentlig før budsjettet er klart, men forventningene i LO er helt klare. Enkelte antyder spøkefullt at økningen kanskje burde vært større, etter det siste angrepet på sykelønnsordningen.

Urettferdig

Rått og umoralsk sier FrPs parlamentariske nestleder Øyvind Korsberg om LO-favoriseringen.

- Dette er horribelt at LOs medlemmer skal ha en egen form for skattelettelser. Men dette er vel en form for tilbakebetaling for at LO sponset Arbeiderpartiet med mange millioner kroner under valgkampen, sier Korsberg syrlig.

- Hvis FrP fikk bestemme, hvor mye skulle LO fått i fradrag da?

- Hvis vi skulle bestemme skulle alle få nyte godt av skattelettelser og ikke bare LO sine medlemmer. Enten må alle få nyte godt av skattelette, eller så får ingen få det, sier Korsberg til Magazinet.

Bør gi til alle

KrFs Stortingsrepresentant Ola T. Lånke er ikke overrasket over at LO får økt fradrag i årets budsjett.

- Det var varslet i Soria Moria, påpeker han. Men Lånke håper i det lengste at regjeringen tilsvarende vil støtte opp om frivillig sektor.

- Det vil være mest konsekvent at de øker gavefradraget tilsvarende til frivillige organisasjoner, sier Lånke som minner om at Senterpartiet har kjempet for nettopp det samme.

- Så jeg håper at de har gjort en jobb internt i regjeringen og sørget for at det kommer en tilsvarende økning til de frivillige, sier KrF-representanten.

Lånke fremhever den viktige betydningen de frivillige organisasjonene har i Norge og mener fradragsordningen stimulerer.

- Dugnadsinnsatsen i Norge er svært viktig og denne ordningen har vært svært populær. Ordningen har brakt flere hundre millioner inn i frivilligheten i Norge. Det er om lag 200 organisasjoner som er med i ordningen. Her er det ikke bare kristne organisasjoner, men alle typer organisasjoner over et bredt spekter.

KrF hadde et forslag på å øke fra 12.000 til 15.000 kroner i fradrag i sitt siste forslag til statsbudsjett.

- Men det ble nedstemt i Stortinget, påpeker Lånke som sier partiet vil foreslå å gå for 15.000 også i år dersom regjeringen ikke kommer med det samme i budsjettet.

- Vi håper de vil rette dette opp i år slik at vi kan rette opp skjevheten. Frivilligheten har trange kår i Norge, og det er viktig at vi stimulerer dem, sier Lånke.

Raymond Haslien