SELFIE: Mange fedre har postet bilder av seg selv og sin datter som en motvekt til kvinnefiendtlige holdninger i det indiske samfunnet.

Far-datter-selfies i abortkampen

I India har skrytebilder av døtre på sosiale medier en litt annen betydning enn i Norge. Denne sommeren har det florert med slike bilder.

Det var ordfører Sunil Jaglan i landsbyen Bibipur i Jind-distriktet i India som først brukte hashtagen#selfiewithdaughter. Som mange andre i India har landsbyen hans en sterk overvekt av gutter, blant annet fordi jentefostre blir abortert.

– Folk uttrykte sorg da min første datter ble født. De ønsket at jeg skulle få en sønn i stedet, forteller Jaglan til det indiske nettstedet afaqs.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

9. juni publiserte Jaglan et bilde av seg selv og sin datter i sosiale medier via  appen Whatsapp. Han oppfordret andre til å gjøre det samme, og lovet premier til det beste bidraget. Etter en uke var 500 bilder publisert. Og det spredde seg raskt via Twitter og Facebook.

Dreper jenter

India har måttet tåle sterk kritikk på grunn av et utbredt negativt kvinnesyn. Dette gir seg utslag i voldtekter såvel som at jentefostre og jentebabyer blir tatt livet av. Dokumentaren «It’s a Girl» sjokkerte verden med sine førstehåndsskildringer av hvordan jentebabyer blir drept av sine egne foreldre.

Se filmtraileren her:

I provinsen Haryana, der Jaglans landsby ligger, blir det født 120 gutter per hundrede jentebaby. Selv om noen forskere mener en skjevhet på 106/100 kanskje kan forklares med andre midler er det liten tvil om at den store skjevheten, som også finnes i noen andre land, er et resultat av at gutter ses på som mer verdifulle.

Holdninger

– Mange mennesker deler ikke en gang bilder av sine døtre, sier Jaglan til afaqs. Det var grunnen til at han valgte å annonsere konkurransen om det beste selfie-bildet av en forelder med sin datter.

Da statsminister Narendra Modi i slutten av juni oppfordret alle til å delta i kampanjen, skjøt den virkelig fart.

Se flere bilder her: #selfiewithdaughter

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Populært

Kampanjen har vunnet mange tilhengere i løpet av den siste måneden, og den legendariske cricket-spilleren Sachin Tendulkar er blant dem som har postet bilder av seg selv og sin datter.

På den andre side har Modis støtte også fått hans politiske motstandere på banen. Bollywood-skuespiller Shruti Seth skrev blant annet at «selfies ikke er en metode for å skape forandring, herr statsminister. Prøv reformer.»

Sunil Jaglan på sin side har satt i gang en ny kampanje, denne gangen for å bekjempe tradisjonen med medgift. At døtre skal giftes bort med medgift er nemlig en av grunnene til at jenter anses for å være dyre, mens sønner bidrar til husholdningen.