Vestleiren, ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Russiske myndigheter mener mange av de syriske asylsøkerne med falske russiske arbeidsvisum har tatt seg over Storskog til Norge med papirene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Falsk russisk arbeidstillatelse fikk syrere til Norge

En tidligere diplomat i det russiske utenriksdepartementet er siktet for å ha gitt 1.000 syrere falske arbeidspapirer. Russiske myndigheter mener mange av syrerne har kommet seg til Norge med papirene.

Politiet i St. Petersburg mener de har rullet opp en omfattende organisert kriminell virksomhet. Fem selskaper sørget i 2013 og 2014 for at 1.000 syrere fikk arbeidstillatelse i Russland. Selskapene var eid av en tidligere russisk diplomat og hans familie, skriver Aftenposten.

Da russisk sikkerhetspoliti stormet leiligheten som ett av de fiktive selskapene holdt til i, skal de ha gjort beslag av flere hundre tusen dollar, samt kvitteringer fra syrere som fikk arbeidsvisum i Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til Norge over Storskog

Ifølge russiske innenriksmyndigheter har mange av syrerne med falske russiske visa kommet til Norge over Storskog.

Utlendingsdirektoratets (UDI) tall viser at det i alt har kommet 700 asylsøkere over Storskog med flervisum eller russisk statsborgerskap. Norge har forsøkt å sende mange av disse asylsøkerne tilbake til Russland, men 23. januar kom beskjeden om ar Russland stanser norske asyl-returer over Storskog.

Ifølge russiske medier skal fem av syrerne Norge har forsøkt å sende tilbake til Russland hatt arbeidsvisum fra de falske russiske selskapene.

Får konsekvenser

Visum-avsløringene i Russland kan føre til at syrerne med falske russiske papirer i Norge ikke kan sendes tilbake, som regjeringen ønsker. I etterkant av avsløringene har russiske myndigheter gjort det klart at syrere i Russland som har falske arbeidsvisa, risikerer å bli utvist.

Statsminister Erna Solberg (H) har i etterkant uttalt at opplysningene har gjort at Norge må vurdere om syrere skal returneres til Russland.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) viste den gang til regjeringens asylinstruks, som slår fast at Russland er et trygt land for de fleste.

– Men man må gjøre vurderinger i saker hvor det er konkrete holdepunkter for at det ikke er det, eller at man står i fare for å bli sendt videre til land som er utrygge, har hun sagt til NTB.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Maskerte menn jaktet på flyktningbarn i Stockholm
Les også
Hareide tar et oppgjør med Listhaugs asylpolitikk
Les også
UNE: – Ikke behov for at domstolene etterprøver oss
Les også
Kirkeasylanter drar tilbake til Vestleiren
Les også
Kan bli umulig å sende ut 1.477 Storskog-søkere