Julegudstjeneste ved Asker kirke. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Færre elever på julegudstjeneste

Færre skolebarn møter opp på skolegudstjenestene i Trondheim etter det kom krav om aktiv påmelding. Flere skoler nekter å rette seg etter praksisen fordi de frykter tomme kirkebenker.

Utdanningsdirektoratet sendte ut nye retningslinjer i november om at skolene skulle kreve aktiv påmelding før barna sendes på julegudstjeneste, skriver Klassekampen.

Kravet er utarbeidet etter innspill fra Human-Etisk Forbund, som mener den gamle praksisen bryter med menneskerettighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hittil har alle barn blitt tatt med i kirken med mindre foreldrene aktivt har bedt om unntak.

Flere av skolene i Trondheim opplever mindre interesse for deltakelse ved gudstjenestene etter at rådmannen påla rektorene å følge retningslinjene. Byåsen skole rapporterer at deltakelsen der har falt med 10 prosent siden i fjor, da 97 prosent av barna var på julegudstjenesten.

– Jeg tror ingen tar skade av å sitte en time i kirke. Vi må passe oss så vi ikke ender opp med en slags intoleranse mot vår egen kulturelle historie, sier rektor Lars Petter Eggesbø ved Strindheim skole.

Flere av skolene i Trondheim nekter å gjøre som rådmannen krever i frykt for tomme kirkebenker. Bystyret i Trondheim er kritiske til retningslinjene og vil ha kravet om oppmelding ut på høring før neste jul.

Les også
Skole nekter elevene kirkegang før jul
Les også
En misjonal jul?
Les også
250 okser og 130 mennesker i TV-fjøsgudstjeneste
Les også
Salmen som alle kan synge