Færre barn går på søndagsskolen

Søndagsskolen vil nå nabolagssøndagsskoler med sitt materiell.

Mindre salg

– Det er flere årsaker til at vi har en nedadgående kurve. Vi ser det blant annet på mindre salg av våre produkter, blant annet opplegget«Sprell levende». Dessuten ser vi at betingelsene for å være leder på søndagsskolen er en utfordring. Det blir en god del administrasjon, og masse skjemaer skal utfylles. Jeg tror at denne papirmøllen hindrer folk fra å bli ledere hos oss, sier generalsekretær Gøran Byberg i Søndagsskolen Norge til Dagen.

Han viser blant annet til at for å få støtte fra Fri Fond-midlene kreves det en god del administrasjon fra lederne, og mener at dette burde forenkles.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nabolagssøndagsskoler

Under sommerens generalforsamling i Søndagsskolen ble dokumentet «Fremtidsbilde 2020» presentert. Dette er et viktig arbeidsdokument i forbindelse med ny strategi for de kommende år.

– Hva vil du nevne som viktige strategiske valg i fremtiden?

– Det har begynt å oppstå en ny type søndagsskole rundt i landet, som vi kaller for nabolagssøndagsskoler. Dette er blant annet mindre grupper av barn som samles i hjemmene eller på skoler til samlinger om Guds ord. Disse gruppene har ofte ikke noen tilknytning til en menighet. Men dette ser ut til å bli et spennende konsept der vi ønsker å gå inn og styrke kunnskapen med vårt materiell, svarer Byberg.

Barnas verdensbilde

RektorTrond Blindheim ved Høyskolen Kristiania har selv gått på søndagsskolen, og gir gjerne noen råd om hvordan få tak i flere barn.

Han mener at det er viktig å gi kunnskap ut fra barnas egne premisser, der man tar utgangspunkt i deres verdensbilde - og ikke det som kirken har.

– I markedsføringen sier vi at det er viktig å infiltrere hverdagslivet til den du vil påvirke, påpeker Blindheim.

Gullstjerner i kortet

Reklamemannen legger ikke skjul på at for mange er søndagsskolen viktig også i vår tid.

– Har du selv gått på søndagsskole?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, jeg gikk på søndagsskole i et gult hus ved siden av Storetveit kirke i Bergen. Jeg husker ennå at vi fikk stjerner i kortet, og for hvert femte fremmøte fikk vi en gullstjerne. Dette var stor stas, smiler Trond Blindheim.

Når det gjelder hans egne barn, så forteller han at det har vært viktig at de selv skulle få bestemme om de ville være kristne.

– Tre av mine fire barn valgte å konfirmere seg i kirken, og de ble også døpt der. Jeg tror at den største påvirkningen for de unge er deres venner, sier Blindheim.

Ny salgsportal

Generalen legger til at Søndagsskolen har som målsetting å styrke gruppen mellom 10 og 14 år.

– Vi ønsker å utarbeide nytt materiell til denne aldersgruppen, der vi vil fortsette med vårt fokus på bibelforkynnelse.

Dessuten vil vi oppfordre folk til å kjøpe mer av vårt materiell. Vi oppretter i høst den nye portalen «Himla bra bibelfortellinger». Her er det mulig å bestille enkle ting som kan være til hjelp i søndagsskolearbeidet, sier Gøran Byberg.

Organisering

Han sitter i landsstyremøte da vi tar kontakt, og vi spør om det er noen spesielle saker de jobber med for tiden?

– Vi fikk i oppdrag fra generalforsamlingen i sommer om å se på en endring av struktur i vårt arbeid i Norge. Hvordan kan vi best organisere oss for stadig å være aktuelle trosformidlere i en pluralistisk norsk kultur? Vi har i dag 22 kretser – og er det aktuelt å være like mange i fremtiden? Skal vi tenke helt nytt om styringsstrukturen som i dag finnes rundt de 20 søndagsskolekonsulentene våre? Vi ønsker å finne svar på blant annet slike spørsmål til generalforsamlingen i 2019, sier Byberg.