Få menigheter ansetter pastor for pensjonister

Norge har fått 200.000 flere eldre de siste fem årene. Likevel er det få menigheter som ansetter pastorer med seniorer som målgruppe.

Barnepastor og ungdomspastor er vanlige titler i Kristen-Norge. Langt sjeldnere hører vi om seniorpastor, i betydning pastoren som er ansatt for å betjene de eldre i forsamlingen.

I løpet av de siste fem årene har antall alderspensjonister i Norge økt med 200.000, viser tall fra NAV, publisert tidligere i år. Innen 2020 vil over én million nordmenn være over 62 år og ta imot alderspensjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Likevel er det ikke mange norske menigheter som har en egen pastor eller prest for denne voksende gruppen.

Bare én

En ringerunde Dagen har gjort til de ulike bispedømmene viser at det bare fins én prest i Den norske kirke som er ansatt for spesifikt å betjene de eldre i menigheten. Denne fins i Manglerud menighet i Oslo. Den norske kirke har i tillegg en rekke institusjonsprester med oppgaver rettet mot eldre.

I baptistsamfunnet fins det ingen pastorer som har i sin stillingsbeskrivelelse at de først og fremst skal betjene de eldre.

I Pinsebevegelsen fins det bare én med tittelen seniorpastor, og han er ansatt i Filadelfia Drammen. I Filadelfiakirken i Oslo fins det også en pastor som har denne funksjonen, uten å ha tittelen.

Normisjon har ingen pastor med denne spesifikke funksjonen. Heller ikke Den katolske kirker har prester som bare betjener de eldre i menigheten.

Skriver 200 kort

– I en flergenerasjonsmenighet vil ofte gudstjenesten være tilrettelagt for småbarnsfamilier. Da trenger de eldre noe i tillegg, sier Sveinung Lorentsen.

Han er seniorpastor i Arendal Misjonskirke som er en del av Misjonsforbundet. Trossamfunnet har fire seniorpastorer, i Arendal, Grimstad, Lyngdal og Stavanger.

Arendal Misjonskirke har hatt sin egen seniorpastor siden 2009. Til høsten blir stillingen betalt, og Sveinung Lorentsen blir ansatt i 20 prosent. Den 90 år gamle menigheten består av alle generasjoner, også en forholdsvis stor gruppe eldre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lorentsen føler seg fortsatt ung, selv om han har passert 74 år. Sammen med sin kone bruker han noe av sin tid til å besøke eldre. Paret bruker også årlig å reise til Grand Canaria. Det betyr ikke at tjenesten overfor de eldre settes på vent.

– Vi skriver omkring 200 kort til eldre mennesker hvert år, som oftest når vi er på Grand Canaria. Det setter de stor pris på, sier Lorentsen.

Må ivareta eldre

– Menigheten er et fellsskap der alle aldersgrupper skal ivaretas. Vi ser ofte i større menigheter at hovedpastoren ikke klarer å nå over alle aldersgrupper. I en voksende flergenerasjonsmenighet er det ikke unaturlig at man ansetter en egen pastor for seniorene. De har tross alt bygget menigheten. Å ivareta denne gruppen er svært viktig, sier Birkeland.

Eldre når eldre

Men det er ikke bare ivaretagelse som er viktig, ifølge menighetsrådgiveren. De eldre er også en stor ressurs når det gjelder å nå sin egen generasjon med de gode nyhetene.

– Vi får stadig flere seniorer, og langt fra alle er troende, selv om mange har lært salmer og bibelhistorier på skolen. Jeg tror hver generasjon når best sin egen generasjon. Derfor tror jeg det fins et uforløst potensiale hos de eldre, å nå sin egen generasjon med evangeliet, sier Birkeland.

– Behovet øker

Sveinug Lorentsen merker at behovet for en egen seniorpastor i menigheten bare blir større og større.

– Vi får flere eldre, og de er friskere enn noengang. Vi ønsker å være en flergenerasjonsmenighet. Da har vi fire generasjoner og må forsøke å gi noe til alle, sier Lorentsen.