Få kristne blant syriske flyktninger til USA

Mindre enn én prosent av de syriske flyktningene til USA er kristne. Det vekker reaksjoner.

En ny rapport fra det statlige, amerikanske flyktningbehandling-senteret (Refugee Processing Center) viser at bare 68 syriske, kristne flyktninger ble gitt oppholdstillatelse iUSA innen budsjettåret 2016 var over i september, melder Wall Street Journal.

Dette står i sterk kontrast til det totale tallet på 12.587 flyktninger som ellers har kommet til USA. Den kristne andelen utgjør ikke mer enn 0,5 prosent. At sunnimuslimer er den gruppen som er mest representert er ikke overraskende. Heller ikke jesidier eller sjiamuslimer er godt representert blant flyktningene, skriver Wall Street Journal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ikke klart hvor mange kristne det er iSyria, menCIA anslå at ti prosent av Syrias befolkning på 22 millioner var kristne i 2010. Skulle dette forholdstallet også gjort seg gjeldende for syrere på flukt, ville USA måtte ta inn omtrent 1200 kristne flyktninger. Ser man særlig hen til at kristne grupperinger i særlig grad har blitt forfulgt av grupper somIS, reagerer mange på den lave andelen som slipper inn i landet.

Arne Sæverås iKirkens Nødhjelp forteller at organisasjonen antar at 30 prosent av de kristne i Syria har forlatt landet. Overhodet for den syrisk-katolske kirken, Ignatius Josef III Younan, fortalte i august at en halv million kristne hadde forlatt landet, ifølge Public Discourse, som er tilknyttet Witherspoon-instituttet.

Utlendingsdirektoratet (UDI) i Norge fører ikke kontroll med flyktningers religiøse tilhørighet, så det er ikke kjent hvor mange av flyktningene og migrantene som kommer hit som er kristne.

Kritisk

I en uttalelse fra den føderale domstolen 7. circuit of appeal kritiserer dommer Daniel Mansion praksisen rundt inntaket av kristne syrere.

– Det er veldokumentert at flyktninger til USA ikke er representative for den krigsherjede delen av verden. Kanskje er ti prosent av den syriske befolkningen kristne, og likevel utgjør disse mindre enn halvparten av en prosent av syriske flyktninger som kom til USA, skriver Mansion.

– Til nå har det ikke kommet noen god forklaring på disse forvirrende avvikene.

Dommeren etterspør fraObama-regjeringen mer innsyn i hvilke kriterier som stilles til flyktninger.

– Dette er ikke å insinuere at enkelte grupper av flyktninger er mer eller mindre velkomne, heller det motsatte. De gode menneskene i dette landet ønsker stadig immigranter fra hele verden velkommen. Men i et demokrati er informasjon kritisk for å ha en offentlig debatt om nasjonal immigrasjonspolitikk, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke registrert

Kristin Wright iÅpne Dører USA mener at en grunn til de lave tallene er at mange kristne velger å bli i Syria, skriver Fox News.

– Mange har flyktet til urbane områder i stedet for flyktningsleirene, så de bor kanskje heller iBeirut i stedet for en større leir. Dette betyr at de ikke er registrert som flyktninger. De kan kanskje komme til USA likevel, men gjennom en annen immigrasjonsrute, sier hun til Fox News.