Evangeliesenteret får folkehøgskole

En tabbe i Utdanningsdepartementet kan få Sandvik Folkehøgskole til å gjenoppstå. Det vil skje i Evangeliesenterets regi, og da får Pinsebevegelsen igjen to folkehøgskoler.

Årsmøtet for Sandvik Folkehøgskole ved Mosjøen har vedtatt at Evangeliesenteret (ES) skal få overta driften av skolen. Dette vil skje i samarbeid med Lederrådet i Pinsebevegelsen og Sandvik som er en selvstendig fellesenhet i bevegelsen.
- Dette er en flott dag for oss, sier ES-leder Trond Eriksen til Dagen.
Foruten å være daglig leder for Evangeliesenteret, sitter han også i Lederrådet, Pinsebevegelsens øverste fellesorgan. Nå gjenstår bare en formell behandling der og i ES-styret. Dette vil skje i løpet av kort tid.
Lavt elevtall
Sandvik har lenge slitt med elevtallet, og de siste to skoleårene har det ikke vært ordinær folkehøgskoledrift.
I mars i fjor skrev Dagen at skolen hadde lagt om driften og droppet kristen forkynnelse på langkurset, men fortsatt ville «utbre Guds rike» på sine kortkurs.
Utenom Hedmarktoppen Folkehøgskole ved Hamar, har Sandvik vært Pinsebevegelsens eneste folkehøgskole. Plasseringen midt i Nordland har imidlertid ikke vært til skolens fordel de siste åra.
Skolestaben, unntatt rektor Terje Hystad, har vært permittert lenge.
- Men Hystad blir med oss videre i prosessen. Vi er både takknemlige for og avhengige av ham, sier Eriksen. Han opplyser at ES skal ha tre av fem medlemmer i skolens nye styre. De to øvrige velges av skolens årsmøte.
Sandvik vært et møtepunkt for pinsevenner og andre kristne nordpå siden 70-tallet. I turistsesongen er skolen overnattingssted. Det har vært opprettholdt også etter at skoledriften stoppet.
Fryktet «avkristning»
I fjor fikk skolen kritikk for at kristne og muslimske høytider skulle markeres på like linje. «…å gjøre skolens langkurs til en kristendomsfri sak, er etter mitt syn å gå altfor langt», skrev predikanten Kjell Tegnander i et åpent brev til Lederrådet. Han var bekymret for at skolen skulle opphøre å være en kristen folkehøgskole.
Bakgrunnen var en avtale med Cocoon ressurssenter for barnevern og etnisitet som skulle bringe 50-60 elever til skolens langkurs. Det var rettet inn mot asylsøkere og innvandrere med fremmedkulturell bakgrunn, men ble ingen suksess. Skolen har hatt såkalte kortkurs, noen på skolen, andre rundt i landet, rettet mot lokalt menighetsliv. Skolen skulle hete Cocoon Sandvik Folkehøgskole, og målet var å få «få en økonomisk basis for å drive totalkonseptet», som rektor Hystad uttrykte det.
Rusmisbrukere

I stedet for «avkristning», som Tegnander fryktet, opphørte Sandvik helt som folkehøgskole - inntil vedtaket fredag ettermiddag. Det ser ut til å snu situasjonen helt rundt. Og i stedet for innvandrere med stort sett ikke-kristen bakgrunn, jobbes det nå for å få inn tidligere rusmisbrukere som elever.
Med overtakelsen får ES nå tre skoleslag. Fra før har man en videregående skole på Østerbo og en bibelskole på Varna, begge i Østfold. En folkehøgskole gir ES enda et nytt verktøy i arbeidet med rusmisbrukere, særlig ungdom.
- Det er ganske mange misbrukere som kan gå på Sandvik, også godt voksne folk. Jeg tror en samdrift mellom rehabilitering og skole er bra. Vi har gode erfaringer med det på Østerbo og Varna. Vi kan få til det samme på Sandvik, sier ES-leder Eriksen som mener folkehøgskolen er en ideell skoleform:
- Den gir veldig stort rom for hvordan du legger opp undervisningen. For oss er det helt topp. Vi skal ha et opplegg for personlig utvikling og karakterdannelse, og det ligger blant annet til rette for jakt og friluftsliv, evangelisering og Bibel, sier Eriksen.
Pinsemenighetene i området rundt Sandvik skal være udelt positive til tiltaket som også fører til at Pinsebevegelsen får beholde det Eriksen kaller «en åndelig bastion i nord». Mange pinsevenner har investert mye tid og penger i Sandvik og vil motta nyheten med stor glede.
Prosjektet blir det første som formelt gjennomføres som et samarbeid mellom såkalte fellestiltak som Evangeliesenteret og Sandvik Folkehøgskole på den ene siden, og Lederrådet på den andre. Lederrådet, ved dets leder Sigmund T. Kristoffersen, har vist stor interesse for å få til den løsningen som er nær ved å bli formelt vedtatt.
- Rådet gleder seg stort over det som nå skjer, sier Trond Eriksen.
Tabbe
Da skolen ikke klarte å nå kravet på 35 elever sist vinter, skulle Kunnskapsdepartementet etter sine egne regler har trukket tilbake skolens folkehøgskolelisens. Da ville skolen også mistet retten til økonomisk tilskudd.
Departementet unnlot imidlertid ved en feil å trekke tilbake lisensen. På grunn av denne inkurien, som det heter på byråkratspråket, beholdt skolen sin godkjenning. Denne byråkratiske tabben vil ikke departementet at skolen skal få lide for, men tar den i stedet på sin egen kappe. Derfor har Sandvik fått frist til høsten 2013 med å reetablere folkehøgskoledriften.
Det betyr at et departementalt feilgrep kan bli redningen for den ellers «dødsdømte» pinsevennskolen i nord. DAGEN