FORLENGET: Befolkningen i Niger likte dårlig at presidenten, Mamadou Tandja, oppløste nasjonalforsamlingen og endret grunnloven slik at han kunne sitte lenger enn to femårsperioder. Torsdag ble Tandja avsatt i militærkupp.

Evakuerer ikke utsendingene

Situasjonen i Niger er uavklart etter kuppet torsdag. Tre norske familier oppholder seg i landet som utsendinger fra PYM og de har det bra.

Kuppmakerne i Niger har oppløst regjeringen, og utpekt major i flyvåpenet Salou Djibo til å lede militærjuntaen som har tatt makten. Den avsatte presidenten skal bli holdt fanget utenfor hovedstaden.
Salou Djibo leder landets militære enhet for tungt artilleri, som spilte en nøkkelrolle i militærkuppet mot president Mamadou Tandja torsdag.
Landets nye ledere, som kaller seg Øverste råd for gjenreisning av demokratiet (CSRD), kunngjorde natt til fredag at regjeringen er blitt avsatt.
- Regjeringen er oppløst, sa en anonym talsmann på den statlige TV-kanalen.
Grunnloven i Niger er satt til side og alle statlige institusjoner er oppløst av soldatene. Dett melder NTB.

Ikke uvanlig

De norske pinsemenigheters ytremisjon (PYM) har hatt kontakt med sine utsendinger i landet. Administrasjonsleder i PYM, Trond Filberg, sier de har kontakt med UD og ambassaden i nabolandet Nigeria.
- Det er ikke snakk om evakuering på nåværende tidspunkt. Utsendingene våre forteller om en tilnærmet normal stemning. Det toppet seg nok torsdag, men har så blitt roligere, sier Filberg.
Uroligheter og kupp er ikke uvant i Niger. Presidenten som ble avsatt torsdag tok selv makten i et kupp i 1999. Den siste tiden er den politiske situasjonen i Niger blitt stadig mer spent. I august i fjor oppløste 71 år gamle Tandja, som har sittet ved makten i over ti år, nasjonalforsamlingen i et forsøk på å endre grunnloven slik at han kan sitte som president ut over de to femårsperiodene loven tillater.
Forhandlinger mellom Tandja og opposisjonen om å finne en løsning på den fastlåste politiske situasjonen, ble innstilt i forrige uke, noe som førte til store demonstrasjoner i Niamey.
Niger har store forekomster av uran, og til tross for politisk uro har landet mottatt milliarder av dollar i investeringer fra utenlandske selskaper med virksomhet knyttet til gruvedrift.

Portforbud

På den statlige TV-kanalen kunngjorde talsmann oberst Goukoye Abdul Karimou torsdag at alle landets grensestasjoner og luftrommet er stengt, og at det er innført portforbud mellom 18 og 06.
- Kjære medborgere. I dag, den 18. februar, har vi i forsvars- og sikkerhetsstyrkene besluttet å ta ansvar for å avslutte den spente politiske situasjonen dere allerede kjenner til, sa Karimou.
Sammen med ham sto blant andre oberst Dijibrilla Hima Hamidou, kjent som «Pelè». Hamidou leder Nigers elitestyrker og var med i juntaen som sto bak kuppet i 1999.
@Kredtiering:DM