Eva Joly refset oljenorge på grønt landsmøte

- Vi trenger partiet De Grønne, som bryr seg om men­nes­ker, ikke bare grå­dig­he­ten til de multi­na­sjo­na­le sel­ska­pe­ne.

EU-par­la­men­ta­ri­ke­ren Eva Joly ref­set olje­na­sjo­nen Norge da hun talte på lands­mø­tet til Miljø­par­ti­et De Grøn­ne i Oslo lør­dag.

Norsk-frans­ke Joly pekte blant annet på den mang­len­de sam­men­hen­gen mel­lom Nor­ges regn­skogsat­sing på den ene siden og Olje­fon­det og Norsk Hydros in­ves­te­rin­ger i Bra­sil på den andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er for å unngå si­tua­sjo­ner som dette at vi tren­ger dere - De Grøn­ne. Et parti som vir­ke­lig in­ter­es­se­rer seg for ur­be­folk­nin­gen, klima­end­rin­ge­ne og frem­ti­den. Som bryr seg om men­nes­ker, ikke bare grå­dig­he­ten til de multi­na­sjo­na­le sel­ska­pe­ne, sa Joly.

Hun snak­ket også om hvor­dan de tra­di­sjo­nel­le po­li­tis­ke blok­ke­ne viser nød­ven­dig­he­ten av en ny, grønn akse i norsk og euro­pe­isk po­li­tikk.

- Høyre­si­den og so­sia­lis­te­ne har samme pro­blem. De fører en po­li­tikk fra det for­ri­ge år­hund­ret. Vår leve­stan­dard har vært ba­sert på en ut­nyt­ting av andre deler av ver­den. Vi må se sam­men­hen­gen mel­lom Norge og Bra­sil. Vi må lage en mo­dell som er gyl­dig over hele ver­den. Der­for er kam­pen mot skatte­pa­ra­di­se­ne, som jeg har ført i fem­ten år, vik­ti­ge­re enn noen gang, sa Joly.

Eva Joly er EU-par­la­men­ta­ri­ker for valg­for­bun­det Euro­pe Éco­lo­gie og tid­li­ge­re pre­si­dent­kan­di­dat for De Grøn­nes frans­ke søs­ter­par­ti, Euro­pe Éco­lo­gie- Les Verts.

Som for­hørs­dom­mer ble hun kjent som kor­rup­sjons­je­ger i Elf Aqui­tai­ne-sa­ken på 90-tal­let, og hun har skre­vet en rekke bøker.

De Grønne

Miljøpartiet De Grønne (MDG) arbeider for et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse.

Partiet er medlem av European Green Party (EGP) og Global Greens.

Søsterpartiet i Sverige, Miljöpartiet de gröna, er det tredje største partiet i Riksdagen.

Grønne partier har også opplevd framgang i land som Tyskland og Frankrike, med politikere som norsk-franske Eva Joly og Daniel Cohn-Bendit.

Ved kommunevalget i 2011 ble De Grønne representert i alle de største byene. Partiet ble også representert i 15 kommunestyrer, ett fylkesting og fire bydelsutvalg i Oslo.

På nett: mdg.no

Landsmøtet 2013