DREPT: Seks palestinere er drept og flere hundre er såret av israelske bosettere og soldater ved landsbyen Beita nord på Vestbredden de siste månedene. Her vises det fram bilder av noen av ofrene. Foto: AP / NTB

Europeiske diplomater tok israelsk utpost i øyesyn

Diplomater fra en rekke europeiske land, blant dem Norge, er dypt bekymret over voldsbruken til israelske bosettere i palestinske områder.

Torsdag besøkte en gruppe diplomater den palestinske landsbyen Beita, sør for Nablus.

Israelske bosettere er i ferd med å etablere en ulovlig utpost på en høyde ved landsbyen, noe som har ført til gjentatte sammenstøt mellom palestinere, bosettere og israelske soldater de siste månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sju palestinere er drept og hundrevis er såret i sammenstøtene. Det siste offeret, 38 år gamle Imad Ali Mohammad Dweikat, ble skutt og drept fredag, melder AP.

Over 20 andre ble såret da israelske soldater skjøt med skarp ammunisjon og gummikuler mot steinkastende demonstranter.

Økende voldsbruk

– EU og likesinnede land besøkte Beita som et svar på den økende voldsbruken fra bosettere og bygging av en ulovlig israelsk utpost på toppen av Sabih-fjellet, noe som har resultert i gjentatte sammenstøt og tap av liv, heter det i en felles kunngjøring fra diplomatene som deltok i torsdagens besøk.

Foruten EU-utsendinger deltok diplomater fra Norge, Danmark, Sverige, Finland, Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Litauen, Nederland, Slovenia, Spania og Storbritannia under besøket i Beita.

Angrep fra bosettere

– Beitas innbyggere har i flere måneder blitt utsatt for alvorlig vold fra bosettere, som bygger en ulovlig israelsk utpost på Sabih-fjellet som vil legge beslag på opptil 30 prosent av Beitas landområde, heter det i en uttalelse fra EUs utsending Sven Kühn von Burgsdorff etter besøket.

Ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA) har antallet angrep fra israelske bosettere mot palestinere på Vestbredden økt med hele 46 prosent hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

Ulovlige

Nærmere 800.000 israelske bosettere bor i rundt 240 bosetninger og såkalte utposter på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FNs sikkerhetsråd vedtok 23. desember 2016 en resolusjon som slår fast at bosetningene og utpostene er ulovlige, og at all byggeaktivitet i dem straks må stanse.