– Europarådet utfordrer trosfriheten og foreldreretten

Europarådet vil beskytte barn mot sekter, men risikerer å ramme helt vanlige menigheter og privatskoler.

I dag stem­mer Europa­rå­dets par­la­men­ta­ri­ker­for­sam­ling over en re­so­lu­sjon om å be­skyt­te barn mot over­grep i sek­ter.

Re­so­lu­sjo­nen er in­spi­rert av fransk, om­stridt po­li­tikk over­for sek­ter. Av­stem­nin­gen skjer til pro­tes­ter fra euro­pe­is­ke krist­ne og mus­li­mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De som pro­te­ste­rer, er ikke uenig i at barn skal be­skyt­tes mot over­grep. De un­der­stre­ker at barn be­skyt­tes, både i re­li­giø­se sam­men­hen­ger og alle andre ste­der. Men barn har al­le­re­de slik be­skyt­tel­se i da­gens lov­verk, blir det inn­vendt.

Pro­ble­met med denne re­so­lu­sjo­nen, som kun fo­ku­se­rer på sek­ter, er at den kan slå svært dis­kri­mi­ne­ren­de ut over­for re­li­giø­se mi­no­ri­te­ter.

- Hvis re­so­lu­sjo­nen blir ved­tatt, vil det være et stort til­bake­skritt for re­li­gions­fri­he­ten i Euro­pa, ut­ta­ler Jo­seph K. Grie­bo­ski, leder for det in­ter­na­sjo­na­le og meget an­er­kjen­te In­sti­tute on Re­li­gion and Pub­lic Po­li­cy.

Over­våk­nings­sen­tra

Det er Europa­rå­dets komité for men­neske­ret­tig­he­ter som har be­stilt rap­por­ten som lig­ger til grunn for av­stem­nin­gen. Rap­por­ten er ut­ar­bei­det av den frans­ke par­la­men­ta­ri­ke­ren Rudy Sal­les, og har fått nav­net Sal­les-rap­por­ten.

Ko­mi­te­en inn­røm­mer at det ikke fin­nes god do­ku­men­ta­sjon på hvor om­fat­ten­de de even­tu­el­le pro­ble­me­ne med sek­ter er. Like fullt mener de at Europa­rå­dets med­lems­sta­ter bør øke inn­sat­sen for å be­skyt­te mindre­åri­ge.

Blir ko­mi­te­ens for­slag ved­tatt i dag, må med­lems­sta­te­ne lage sta­ti­stik­ker over sek­ter og etab­le­re na­sjo­na­le over­våk­nings­sen­tra. De blir sær­lig bedt om å sikre ef­fek­tiv kon­troll med pri­vat­sko­ler og hjemme­un­der­vis­ning. De en­kel­te land må også sørge for at all­menn­he­ten blir godt in­for­mert om sekt-pro­ble­met.

For­eldre­ret­ten

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den Euro­pe­is­ke Evan­ge­lis­ke Al­li­an­se (EEA) ad­va­rer mot at Sal­les-rap­por­ten un­der­gra­ver flere fun­da­men­ta­le ret­tig­he­ter som er ned­felt i Den euro­pe­is­ke men­neske­retts­kon­ven­sjo­nen.

Blant annet pa­ra­graf 9 om sam­vit­tig­hets- og re­li­gions­fri­het, pa­ra­graf 11 om for­sam­lings­fri­het og pa­ra­graf 14 om ikke-dis­kri­mi­ne­ring. De mener også at den re­pre­sen­te­rer et brudd med for­eldre­ret­ten i for­hold til barns un­der­vis­ning.

EEA mener at selve sekt-be­gre­pet er pro­ble­ma­tisk, fordi det både er stig­ma­ti­se­ren­de og ju­ri­disk ul­lent. De på­pe­ker at det er stor uenig­het om hva en «sekt» er og hvem som der­med skal ram­mes av de nye til­ta­ke­ne.

Også den krist­ne ju­rist­or­ga­ni­sa­sjo­nen Al­li­an­ce De­fen­ding Free­dom (ADF) har en­ga­sjert seg. De deler den evan­ge­lis­ke al­li­an­sens be­kym­ring for re­li­gions­fri­he­ten og mener at re­so­lu­sjo­nen, hvis den blir ved­tatt, kan gi sta­ter en til­nær­met blanko­full­makt til å blan­de seg i me­nig­he­ters indre liv.

Ska­per ne­ga­tiv hold­ning

Mer enn 60 aka­de­mi­ke­re, men­neske­ret­tig­hets­ad­vo­ka­ter, fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner og re­pre­sen­tan­ter for re­li­giø­se mi­no­ri­te­ter har gått sam­men om et pro­test­brev til Europa­rå­det.

De fryk­ter at re­so­lu­sjo­nen vil føre til inn­skren­ket fri­het for tros­sam­funn over hele Euro­pa. I bre­vet ad­va­rer de blant annet mot at de vars­le­de over­våk­nings­sen­ter­ne vil skape en ne­ga­tiv hold­ning til re­li­giø­se mi­no­ri­te­ter.

De er også svært be­kym­ret for at den tette over­våk­nin­gen av pri­vat­sko­ler og hjemme­un­der­vis­ning som re­so­lu­sjo­nen leg­ger opp til, vil opp­le­ves på­tren­gen­de og for­styr­ren­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen

Salles-rapporten

Europarådets komité for juridiske spørsmål og menneskerettigheter vil øke innsatsen for å beskytte barn mot overgrep i sekter.

Europarådets parlamentarikerforsamling skal i dag stemme over den såkalte Salles-resolusjonen.

En rekke kristne og muslimske organisasjoner har protestert mot reolusjonen.