Europabevegelsen mistet en markant del av medlemsmassen i 2012.

Eurokrise i Europabevegelsen

Europabevegelsen mistet mer enn en femtedel av medlemsmassen sin i det europeiske kriseåret 2012.

EU var ute i hardt vær i året som gikk med gjeldskrise i flere land og en sterkt økende sosial nød. Mens det stormet i Europaunionen forsvant mer enn hvert femte medlem fra organisasjonen som kjemper for norsk EU-medlemskap.

Ved årsskifte hadde bevegelsen 3.450 medlemmer igjen etter at hele 1.112 medlemmer meldte seg ut i 2012. Men organisasjonen ser ikke på nedgangen som en stor overraskelse.


Langsiktig nedgang

- Vi har sett en langsiktig trend med et fallende medlemstall helt siden 2002, og må bare ta inn over oss at slik er situasjonen, sier politisk rådgiver i Europabevegelsen Christian P. Fjellstad til Dagen.

- Men samtidig gleder vi oss over å ha fått 150 nye medlemmer i fjor. Dette viser at det er interesse for saken, sier han.

Selv om organisasjonen skaffet et noen nye medlemmer i året som gikk, gikk den totale medlemsmassen ned med 962 kontingentbetalere. Organisasjonen krympet dermed med hele 22 prosent.  


Lite håp og mye penger

- Vi har ikke spurt medlemmene våre hvorfor de meldte seg ut. Men vi tror at det kan være to hovedgrunner. Noen har mistet håpet på at Norge vil få medlemskap i EU i deres levealder. En annen faktor kan være at vi økte medlemskontingenten med 100 kroner i 2012, fra 250 til 350 kroner, sier generalsekretær i Europabevegelsen, Kirsti Methi.

- Har gjeldskrisen og nøden i Europa hatt en innvirkning på medlemsstatistikken?

- Det er helt åpenbart at krisen i unionen gjør EU mindre aktuelt for enkelte, både for dem som bor der og i Norge. Dette gjelder også for enkelte i vår medlemsmasse. Likevel tror mange av medlemmene våre på EU som prosjekt, både i gode og vonde dager, sier Methi.

- Til tross for tendensen til jevn nedgang i medlemstall, gikk vi ut av 2012 med en mye større optimisme enn på lenge fordi vi fikk mer enn dobbelt så mange nye medlemmer enn året før, sier hun.

Norske EU-tilhenger kan imidlertid glede seg over at ungdomsorganisasjon Europeisk Ungdom opplever motsatt trend. Der øker faktisk medlemstallet, selv om veksten er forholdsvis beskjeden.

Europeiske Ungdom hadde 1.160 betalende medlemmer ved årsskiftet, Det er 40 flere enn på samme tid i 2011.

(Dagen)