EU vil kvitte seg med russisk gass

EU må bli mindre avhengig av gassforsyninger utenfra, understreker Unionens toppledere i kjølvannet av disputten med storleverandør Russland.

- Vi sen­der et klart sig­nal om at Euro­pa girer opp et hakk for å re­du­se­re energi­av­hen­gig­he­ten, spe­si­elt fra Russ­land, sier EU-pre­si­dent Her­man Van Rom­puy.

- EU må sette fart i spred­nin­gen i energi­for­sy­nin­gen, frem­hol­der EUs stats- og re­gje­rings­sje­fer i kon­klu­sjo­nen fra ukas topp­møte i Brus­sel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De gir EU-kom­mi­sjo­nen i opp­ga­ve å lage en plan for Unio­nens energi­sik­ker­het før neste topp­møte i juni.

Det er av­hen­gig­het av gass fra land uten­for Unio­nen EU vil ta tak i. Russ­land sto i fjor for rundt 27 pro­sent av gass­im­por­ten i EU, mens Nor­ges andel lå på 23 pro­sent.

Når EU ven­der blik­ket bort fra Russ­land midt i Ukrai­na-kon­flik­ten, kan det bety mu­lig­he­ter for gass­na­sjo­nen Norge. Men det kan også bety en ut­ford­ring hvis EU ser bort fra gass som lang­sik­tig energi­kil­de.

Mu­lig­het?

Stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) send­te før topp­mø­tet etbrev til EU-pre­si­dent Her­man Van Rom­puy der hun blant annet un­der­stre­ker Nor­ges rolle som trygg le­ve­ran­dør.

- På lang sikt kan det være en mu­lig­het for Norge hvis de sør­ger for at det ikke betyr at de skal være mind­re av­hen­gi­ge av gass ge­ne­relt, sier Sol­berg (H) om EUs ønske om å kvit­te seg med rus­sisk av­hen­gig­het.

- Sam­ti­dig er det be­grens­nin­ger knyt­tet til hvor mye vi kan le­ve­re, det skal også byg­ges ut ka­pa­si­tet for å le­ve­re mer, sier hun til NTB om Nor­ges mu­li­ge rolle.

Nøler

Av­hen­gig­he­ten av rus­sisk ener­gi er en av grun­ne­ne til at EU nøler med å vedta brede øko­no­mis­ke sank­sjo­ner mot rus­ser­ne som følge av an­nek­te­rin­gen av ukrains­ke Krim.

Flere EU-le­de­re tar til orde for ut­byg­ging av egne energi­kil­der, sam­ti­dig pres­ser euro­pe­er­ne på for for­sy­nin­ger av fly­ten­de na­tur­gass fra USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi skal frem­over være mind­re av­hen­gi­ge av Russ­land når det hand­ler om ener­gi, un­der­stre­ker Dan­marks stats­mi­nis­ter Helle Thor­ning-Schmidt.

So­li­da­ri­tet

EUs le­de­re sier i topp­møte­kon­klu­sjo­ne­ne at de skal «vise so­li­da­ri­tet» der­som det plut­se­lig skjer en stans i gass­for­sy­nin­gen, noe flere land fryk­ter i kjøl­van­net av kon­flik­ten med Russ­land.

Det skjed­de i 2009 da Russ­land stan­set for­sy­nin­ge­ne gjen­nom rør­led­nin­ge­ne i Ukrai­na, og det var en vek­ker for EU.

Unio­nen har gjort seg mind­re sår­bar siden da og har nå stør­re gass­lag­re, men ener­gi er fort­satt et nyt­tig press­mid­del for Russ­lands pre­si­dent Vla­di­mir Putin.

For­hand­lin­ger

Po­lens stats­mi­nis­ter Do­nald Tusk sier EU-le­der­ne dis­ku­te­rer et mulig sam­ar­beid i frem­ti­di­ge gass­for­hand­lin­ger med Russ­land. Til nå ha lan­de­ne som hand­ler ener­gi av rus­ser­ne, for­hand­let hver for seg.

- Det hand­ler om å gjøre EU ster­ke­re som hel­het, sier Tusk.

NTB