EU-ministre enige om Syria-reaksjon

EU-lan­de­nes uten­riks­mi­nist­re er enige om at det må rea­ge­res mot Syria, men ikke på hvil­ken måte.

Etter å ha dis­ku­tert siden fre­dag, ble de 28 euro­pe­is­ke uten­riks­mi­nist­re­ne lør­dag etter­mid­dag enige om en fel­les hold­ning om at det må rea­ge­res mot Sy­rias bruk av kje­mis­ke våpen i bor­ger­kri­gen.

Men EU-lan­de­ne er ikke enige om hvil­ken form re­ak­sjo­nen skal ha.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi vil se en klar og sterk re­spons, sier EUs uten­riks­sjef Cat­h­e­ri­ne Ash­ton, uten å gå i de­talj om hva re­spon­sen vil in­ne­bære.

Split­tet før møtet

Euro­pa har vært split­tet i synet på re­ak­sjon mot Syria etter det an­gi­ve­li­ge gass­an­gre­pet i Da­mas­kus-om­rå­det i au­gust. Kun Frank­ri­ke har sagt at de vil delta i et USA-le­det an­grep mot Syria, mens Stor­bri­tan­nia og Dan­mark vil støt­te en mi­li­tær­ak­sjon po­li­tisk.

EUs uten­riks­mi­nist­re var fre­dag og lør­dag sam­let i Vil­nius for å dis­ku­te­re Syria og er enige om at det er brukt kje­mis­ke våpen i Syria, samt at det er re­gi­met som står bak gass­an­gre­pe­ne.

Ven­ter på FN

De er også enige om å av­ven­te rap­por­ten fra FNs vå­pen­in­spek­tø­rer før en even­tu­ell re­ak­sjon.

- EU un­der­stre­ker be­ho­vet for å fort­satt frem­me en løs­ning på kri­sen i Syria gjen­nom en FN-pro­sess, sier Ash­ton.

USAs uten­riks­mi­nis­ter John Kerry be­søk­te møtet fre­dag kveld. Han sier han er glad for ut­ta­lel­sen lan­de­ne nå har kom­met med, og kal­ler det en klar og sterk ut­ta­lel­se om be­ho­vet for å stil­le det sy­ris­ke re­gi­met til an­svar. (©NTB)