Ungarns utenriksminister sier den nye loven som begrenser visningen av innhold som fremstiller homofile og transpersoner, er rettet mot pedofile. Foto: John Thys / AP / NTB

EU-land med kraftig kritikk av Ungarns LHBT-restriksjoner

En ungarsk lov som begrenser unge menneskers adgang til informasjon om LHBT-saker, bryter med EUs verdier, sier flere medlemsland som kritiserer Ungarn.

Kritikken kom fram da EUs europaministre møttes i Luxembourg tirsdag for å forberede et toppmøte senere i uken.

– Respektfull behandling av minoriteter, inkludert seksuelle minoriteter, bør det aldri stilles spørsmål ved, sier Tysklands EU-minister Michael Roth på vei inn til møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Belgia, Frankrike, Irland, Luxembourg og Nederland var blant kritikerne

Loven som ble vedtatt i nasjonalforsamlingen før helgen, forbyr bøker, filmer og annet innhold rettet mot barn som viser andre legninger og forhold enn heterofile.

Det er heller ikke lov å vise homofile eller transpersoner som normale medlemmer av samfunnet. Ungarske myndigheter sier de ønsker å beskytte barn.

– Denne loven er bare mot pedofile. Den sier ikke noe om voksnes seksuelle legning. Den sier bare at når barn er under 18 år, så er all utdannelse om seksuelle legninger utelukkende foreldrenes privilegium, sier utenriksminister Péter Szijjártó på vei inn til det samme møtet i Luxembourg.

Forklaringen får Sveriges EU-minister Hans Dahlgren til å reagere kraftig.

– Vi tar naturligvis helt avstand fra koblingen mellom pedofili og retten til å være den man vil og ha den legningen man ønsker. Det er grotesk, sier Dahlgren. Han sier statsministeren og flere av EU-landenes ledere er i ferd med å skrive et brev om saken.